Serangan balas Kiev sia-sia – Musk

Ukraine telah kehilangan lebih daripada 71,000 anggota tentera sejak awal Jun sementara gagal mendapatkan sebarang kemajuan ketara, menurut Moscow

Anggota tentera Ukraine telah mengalami kerugian yang besar semasa serangan balas Kiev sementara mencapai hampir tiada keputusan, kata Ketua Pegawai Eksekutif Tesla dan Space X Elon Musk.

Menulis di X (dahulunya Twitter) pada Ahad, usahawan Amerika Syarikat itu mengulas mengenai siaran oleh pelabur dan usahawan David Sacks, yang berkongsi artikel oleh penganalisis David Pyne yang menyatakan bahawa “Keuntungan wilayah Ukraine daripada serangan balas yang mereka sanjungi adalah begitu kecil sehingga ia hampir tidak kelihatan pada peta.”

Musk kelihatan bersetuju dengan penilaian ini, menulis: “Begitu banyak kematian untuk begitu sedikit.”

Mesej oleh Sacks adalah kemas kini kepada siaran awal yang dibuatnya pada 20 Jun di mana dia membuat rumusan tolakan Ukraine sehingga ketika itu, yang telah berjalan selama dua minggu. Dia berkata bahawa “menjadi jelas bahawa serangan balas Ukraine gagal mencapai sebarang objektif asal yang dinyatakan,” sambil menambah bahawa harapan Washington bahawa Kiev akan dapat memotong jambatan darat Rusia ke Crimea telah musnah.

Dia juga mencadangkan bahawa memandangkan kekurangan kemajuan oleh Ukraine di medan perang, permusuhan itu menuju ke jalan buntu, sambil menambah kemungkinan lain ialah bahawa “Rusia akan mengambil lebih banyak wilayah dan memenangi perang.” Musk menjawab pada masa itu kepada artikel dengan menulis “dikatakan dengan baik.”

Bilionwan AS itu beberapa kali bertembung dengan pegawai Ukraine berkenaan konflik itu. Awal bulan ini, Mikhail Podoliak, pembantu Presiden Vladimir Zelensky, menuduh Musk “membolehkan kejahatan” atas keengganannya membenarkan Kiev menggunakan satelit Starlink untuk menyokong serangan drone Ukraine ke atas Crimea tahun lepas.

Musk menjawab dengan berkata bahawa dia tiada kewajipan untuk berjuang untuk Kiev sambil menerangkan bahawa dia tidak mahu syarikat Space X-nya “secara jelas terlibat dalam tindakan perang dan peningkatan konflik yang besar.”

Pegawai Rusia berulang kali berkata bahawa walaupun beberapa percubaan untuk menceroboh pertahanan Moscow, anggota tentera Ukraine telah gagal mendapatkan tanah yang ketara. Presiden Vladimir Putin baru-baru ini memberikan anggaran kerugian Kiev pada lebih daripada 71,000 anggota tentera, 543 kereta kebal, dan hampir 18,000 kenderaan berperisai pelbagai jenis.

Mark Milley, pengerusi bersara Lembaga Ketua Turus Bersama AS, meramalkan dalam temu bual dengan CNN pada Ahad bahawa pengakhiran konflik dengan cepat adalah tidak mungkin, sambil menambah bahawa matlamat Kiev untuk mendapatkan semula semua wilayah yang dianggap miliknya adalah “sasaran yang sangat tinggi.”