Serangan Pada Malam Krismas di Nigeria Meninggalkan Sekurang-kurangnya 140 Orang Maut, Rumah Terbakar

(SeaPRwire) –   Nomadic herders membunuh sekurang-kurangnya 140 orang semasa serangan Krismas Eve yang meliputi 15 kampung, menurut laporan media.

Serangan berjam-jam itu berlaku di negeri Plateau Pusat Nigeria apabila penggembala nomadik yang disyaki menggunakan senjata api dan parang terhadap mangsa mereka, melaporkan Reuters.

“Semasa saya bercakap dengan anda, di Mangu kerajaan tempatan sahaja, kami mengebumi 15 orang. Pada pagi ini, di Bokkos, kami mengira tidak kurang daripada 100 mayat. Saya masih perlu mengira (kematian) di (Barkin) Ladi,” kata Gabenor Plateau Caleb Mutfwang dalam siaran di saluran televisyen tempatan Channels Television. “Ini adalah Krismas yang sangat menakutkan bagi kami di sini di Plateau.”

Kekerasan itu adalah yang paling berdarah di negara itu sejak 2018, apabila lebih daripada 200 orang terbunuh ketika berlakunya pertembungan antara petani dan penggembala.

“Kami kembali pada pukul 6 pagi esoknya dan mendapati rumah-rumah telah dibakar dan orang-orang terbunuh,” kata Grace Godwin kepada agensi berita itu. “Masih ada orang yang hilang.”

Ia tidak jelas apa yang berlaku tetapi rantau itu, dikenali sebagai “Middle Belt”, sering dicirikan oleh pertembungan antara petani Kristian kebanyakannya dengan penggembala Fulani Muslim kebanyakannya, lapor Reuters.

Sesetengah penduduk tempatan mengatakan ia mengambil lebih 12 jam sebelum agensi keselamatan memberi respons kepada panggilan mereka untuk bantuan.

Tiada kumpulan mengambil tanggungjawab atas serangan itu walaupun tuduhan jatuh ke atas penggembala dari puak Fulani, yang telah dituduh melakukan pembunuhan beramai-ramai seperti itu di seluruh barat laut dan rantau tengah di mana konflik berabad-abad mengenai akses ke tanah dan air telah menjadi lebih buruk lagi perpecahan sekta antara Kristian dan Muslim di negara paling ramai penduduk Afrika.

Presiden Nigeria Bola Tinubu berkata keganasan itu adalah “tidak diminta” dan mengarahkan polis untuk mengenal pasti mereka yang bertanggungjawab.

Pihak berkuasa berkata rumah, kereta dan motosikal ditemui dibakar juga.

The Associated Press dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.