Serangan penyergapan membunuh beberapa tentera Israel di Bandar Gaza: IDF

(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya sembilan orang askar Israel terbunuh semasa serangan penyergapan di Bandar Gaza, lapor media Israel pada hari Rabu. Serangan kejutan itu berlaku ketika pasukan tentera darat Israel terus menjalankan operasi darat terhadap Hamas di Gaza.

Pasukan tentera darat Israel masih terlibat dalam pertempuran sengit dengan pejuang Palestin di dan sekitar Bandar Gaza, lebih enam minggu selepas Pertarungan berlaku sepanjang malam dan hingga Rabu di pelbagai kawasan, dengan pertempuran yang sangat sengit di Shijaiyah, menurut penduduk tempatan.

Media Israel melaporkan serangan penyergapan yang membunuh tujuh orang berlaku di kawasan Shijaiyah di Bandar Gaza, melibatkan tembakan senjata api dan beberapa letupan. Kawasan padat penduduk yang sama pernah menjadi tapak pertempuran terbesar dalam peperangan Gaza sebelumnya.

Angkatan Pertahanan Israel (IDF) melaporkan jumlah lapan orang askar terbunuh pada Selasa, dan mengenal pasti setiap askar yang terkorban. Mangsa termasuk askar berusia seawal 19 tahun, dengan yang lain berusia 20-an dan 30-an tahun.

Dalam satu kenyataan di platform media sosial X, Angkatan Pertahanan Israel (IDF) mengenal pasti:

Korban jiwa itu berlaku ketika peperangan Israel-Hamas melepasi 60 hari awal bulan ini.

Konflik berdarah itu telah menimbulkan perpecahan di kalangan komuniti antarabangsa. Beberapa negara terus menyokong Israel yang mahukan pembalasan terhadap Hamas selepas kumpulan pengganas itu melancarkan serangan pengganasan paling membunuh dalam sejarah negara Israel pada 7 Oktober. Yang lain pula menunjuk kepada peningkatan korban awam sebagai sebab untuk gencatan senjata segera atau pengakhiran pertempuran.

Pentadbiran Presiden Biden berulang kali menggesa Israel mengambil langkah lebih besar untuk menyelamatkan awam Palestin, walaupun Amerika Syarikat terus menghantar bantuan tentera kepada sekutu rapatnya itu. Majlis Keselamatan PBB juga menyeru Israel melaksanakan gencatan senjata kerana serangan udara dan darat telah menyebabkan kematian lebih 18,400 orang Palestin, kebanyakannya awam, menurut Kementerian Kesihatan Gaza.

Kementerian Kesihatan Gaza dikendalikan oleh Hamas, yang telah ditetapkan sebagai pertubuhan pengganas oleh Amerika Syarikat, dan jumlah korban tidak membezakan antara korban awam dan pejuang.

Hampir 85% daripada 2.3 juta penduduk Gaza terpaksa berpindah semasa peperangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.