Serangan segera dari Iran mengekalkan Israel dalam keadaan berjaga-jaga kerana AS mengakui ancaman “boleh dipercayai” dari negara pengganas

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat terus memantau dengan rapat apa yang dianggap sebagai ancaman ke atas Israel berikutan serangan ke atas konsulat Iran di Damsyik, walaupun laporan menunjukkan Iran sedang mengkaji tindak balas yang tidak meningkatkan ketegangan.

“Saya hanya ingin mengatakan bahawa kami sedang memantau ini dengan sangat rapat,” Koordinator Keselamatan Negara Amerika Syarikat untuk Komunikasi Strategik John Kirby kepada wartawan pada Jumaat. “Kami masih menganggap ancaman berpotensi oleh Iran di sini adalah nyata, boleh dipercayai dan kami sedang memantau dengan rapat sedaya upaya.”

“Pada masa ini, fokus kami adalah untuk memastikan perbualan yang tidak hanya berlaku, tetapi memastikan mereka mempunyai apa yang mereka perlukan dan mereka mampu mempertahankan diri,” tambah Kirby. “Kami juga jelas bahawa ia akan tidak bijak jika kami tidak melihat semula sikap kami di rantau ini untuk memastikan kami bersedia dengan betul juga.”

Kirby menjamin bahawa Amerika Syarikat kekal dalam “komunikasi yang berterusan” dengan lawan bicara Israel untuk memastikan mereka bersedia untuk serangan tetapi enggan “mengkritik dari sudut pandangan awam cara perbualan kami atau apa yang kami lihat dalam gambaran perisikan.”

Tehran terus mengugut tindak balas terhadap Israel atas serangan ke atas konsulat Iran di Damsyik yang mengorbankan tujuh anggota Pengawal Revolusi Islam (IRGC), termasuk dua jeneral. Pimpinan Hezbollah pada hujung minggu di Majlis Agung Iran juga menekankan kesiapan dan kesediaan mereka untuk melancarkan pembalasan terhadap Israel atas serangan itu.

Jeneral Michael Kurilla dari Pusat Komando Amerika Syarikat (CENTCOM) telah berada di Israel, di mana beliau bertemu dengan Ketua Turus Am Tentera Darat Israel Lt. Jeneral Hezi Halevi dan Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant untuk menilai kesiapan tentera, memindahkan rancangan beliau lebih awal kerana ancaman dari Iran, Setiausaha Kerja Pertahanan AS Mejar Jeneral Pat Ryder mengesahkan semasa sidang akhbar Khamis. Ryder tidak meramalkan sebarang ancaman khusus dari Iran kepada Israel, walaupun Tehran terus menjanjikan tindakan.

Jabatan Negara AS juga untuk Israel pada Khamis, membataskan pekerja kerajaan AS dan keluarga mereka daripada mengembara di luar bandar utama. Jabatan itu memberi amaran, “Kumpulan pengganas, pengganas tunggal dan ekstremis ganas lain terus merancang serangan mungkin di Israel, Tebing Barat, dan Gaza. Pengganas dan ekstremis ganas mungkin menyerang dengan sedikit atau tiada amaran.”

Iran telah menyatakan kepada Washington bahawa ia akan bertindak balas terhadap serangan Israel ke atas konsulat Damsyik, tetapi mungkin berbuat demikian dengan cara yang bertujuan mengelakkan eskalasi besar dan tidak akan bertindak tergesa-gesa, Khamis.

Israel, pada Khamis malam, belum mengeluarkan sebarang arahan khusus daripada Pemerintah Halaman Rumahnya tetapi menekankan bahawa orang Israel akan dimaklumkan dengan serta-merta tentang sebarang langkah yang diambil kerana negara itu kekal “dalam keadaan siaga dan kesiapan yang tinggi,” .

Institut Kajian Perang (IFSW) semasa penampilan pada rancangan “Fox & Friends” Jumaat berkata serangan akan berlaku pada satu masa kerana “Iran tidak dapat mengelakkan publisiti antarabangsa berkaitan pengambilan markas besar IRGC di Syria,” mengatakan ia hanyalah “realiti” tetapi menambah Iran cenderung mengejar “tindak balas terukur” dan sebenarnya tidak mahu eskalasi.

“Saya fikir mereka sangat menikmati impak psikologi yang ini mempunyai, bukan sahaja ke atas Israel tetapi juga dunia secara umum,” kata Jeneral Jack Keane. “Saya fikir kita mengambil langkah berjaga-jaga yang sepatutnya kita ambil, untuk melindungi rakyat kita sendiri, dan tentu sahaja Israel sedang melakukan itu.”

“Iran memegang picu di sini,” “Ini yang pasti: Iran tidak mahu sebarang eskalasi ini yang akan membawa kepada perang dengan Israel atau Amerika Syarikat, dan ini telah menjadi fakta sejak permulaan perang di Gaza apabila mereka mengoperasikan semua proksi mereka untuk menyertai usaha itu yang dimulakan oleh Hamas.”

Keane mencadangkan bahawa cara terbaik untuk menangani Iran adalah untuk , kerana “Iran tidak mahu meningkatkan ketegangan,” mendakwa Iran mempunyai “tentera udara yang lemah … tentera laut yang lemah” dan askar “tidak khusus terlatih atau … dilengkapi” – sebaliknya, beliau mendakwa Iran bergantung secara berat kepada arsenal drone dan misilnya.

“Iran tahu bahawa perang dengan mereka akan memusnahkan rejim mereka secara ekonomi, dan mereka cenderung kalah,” tegas Keane. “Daya tumpuan sentiasa berada di pihak Israel, Amerika Syarikat dan Barat, tetapi kami mutlak enggan menggunakannya.”

Behnam Ben Taleblu, felo kanan di Yayasan Pertahanan Demokrasi, berkata kepada Digital bahawa Iran lebih bersedia untuk mendapat manfaat daripada duduk di belakang dan membiarkan ketegangan kekal tinggi sementara tidak sebenarnya melancarkan sebarang serangan.

“Walaupun rejim itu sangat mendapat manfaat daripada terhadap Israel, semakin lama penangguhan, semakin tinggi jangkaan untuk serangan yang lebih besar, dan semakin besar kemungkinan pembalasan ketenteraan Israel yang lebih kuat,” kata Taleblu.

“Sehingga kini, Iran tidak pernah menembak langsung ke Israel dari wilayahnya sendiri, juga tidak pernah menembak peluru berpandu balistik dari wilayahnya sendiri ke sasaran yang dilindungi,” kata Taleblu, membayangkan bahawa Iran mungkin meninjau untuk melancarkan serangan dari tentera lautnya atau peluru berpandu krus dari luar wilayah Iran.

“Terdapat cabaran berlimpah untuk Iran: Serangan yang gagal atau berjaya diterima akan menunjukkan Republik Islam sebagai lemah dan menjemput lebih banyak tekanan; serangan yang berjaya mungkin akan dibalas dan menjana kitaran eskalasi yang Tehran tidak mampu,” jelas Taleblu.

“Itulah sebabnya warisan paling penting Khamenei sebagai pemimpin agung selama lebih tiga dekad adalah mengelakkan perang terbuka sambil mengekalkan sikap ideologinya,” tambah Taleblu. “Dia kini menghadapi cabaran terbesar untuk itu hari ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.