Setiausaha Agung PBB menggunakan kuasa jarang digunakan untuk menuntut gencatan senjata di Gaza

(SeaPRwire) –   mengedarkan surat kepada ahli-ahli majlis keselamatan pertubuhan itu meminta gencatan senjata segera antara Israel dan Hamas, kerana sumber kemanusiaan yang didakwa semakin merosot.

Setiausaha Agung menggunakan kuasa jarang digunakan pejabatnya pada hari Rabu untuk menerbitkan surat kepada ahli-ahli majlis menyatakan kebimbangan yang sangat tentang keganasan yang terus berlaku di dan keupayaan yang semakin berkurang untuk menangani mangsa-mangsa.

“Saya menulis di bawah Perkara 99 Piagam Bangsa-Bangsa Bersatu untuk menarik perhatian Majlis Keselamatan mengenai perkara yang, menurut pendapat saya, boleh mengakibatkan ancaman kepada pengekalan keamanan dan keselamatan antarabangsa,” kata Guterres dalam surat itu.

“Kita menghadapi risiko yang sangat tinggi sistem kemanusiaan akan runtuh. Situasi sedang merosot dengan cepat menjadi bencana dengan implikasi yang mungkin tidak boleh diubah untuk Palestin secara keseluruhan dan untuk keamanan dan keselamatan di rantau ini. Hasil sedemikian mesti dielakkan dengan semua kos.”

Perkara 99 membenarkan setiausaha agung “menarik perhatian Majlis Keselamatan mengenai sebarang perkara yang, menurut pendapatnya, boleh mengancam pengekalan keamanan dan keselamatan antarabangsa.”

Surat itu ditujukan kepada Presiden Majlis Keselamatan PBB José Javier De la Gasca Lopez Domínguez tetapi diedarkan kepada semua ahli majlis.

Sepanjang mesej itu, Guterres memberikan butiran yang banyak tentang mangsa-mangsa dan kematian yang dilaporkan di Jalur Gaza.

Setiausaha Agung juga meminta pembebasan segera semua tebusan yang diambil oleh Hamas semasa .

“Masyarakat antarabangsa bertanggungjawab untuk menggunakan semua pengaruhnya untuk mencegah eskalasi lanjut dan mengakhiri krisis ini,” kata Guterres dalam suratnya kepada negara-negara ahli. “Saya menyeru ahli-ahli Majlis Keselamatan untuk menekan agar diisytiharkan gencatan senjata kemanusiaan. Ini adalah penting.”

“Populasi awam mesti diselamatkan daripada lebih banyak kerosakan,” tulis Guterres. “Dengan gencatan senjata kemanusiaan, cara untuk terus hidup boleh dipulihkan, dan bantuan kemanusiaan boleh disampaikan secara selamat dan tepat masa di seluruh Jalur Gaza.”

Pasukan Pertahanan Israel sedang menekan Hamas di pegangan utama terakhirnya di Gaza selepas menamatkan pertubuhan pengganas itu di utara.

telah memberi amaran bahawa Israel akan mengambil kawalan keselamatan Gaza jauh selepas perang, yang mungkin akan memarahi pentadbiran Biden.

Andrea Vacchiano daripada Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.