Siapakah koalisi Iran-disokong Islamik Pertahanan di Iraq, bertanggungjawab untuk serangan drone maut ke atas tentera AS?

(SeaPRwire) –   Tiga tentera Amerika Syarikat terbunuh dan puluhan lagi cedera pada Ahad dalam serangan yang menandakan peningkatan ketegangan yang besar di rantau ini.

Koalisi tentera Iran yang longgar, mengaku bertanggungjawab atas serangan maut itu.

Menurut analisis dari Pro-Israeli, “Kepentingan Islam di Iraq,” bukan unit tunggal sebenarnya tetapi sebaliknya, istilah payung yang digunakan untuk mengaitkan operasi pelbagai wakil Iran di Iraq dan Syria.

Laporan itu menentukan bahawa istilah payung mengaburi tanggungjawab, menjadikannya lebih sukar untuk menentukan siapa yang bertanggungjawab secara tepat untuk serangan terhadap sasaran Amerika Syarikat.

Dipercayai bahawa Pasukan Quds Pengawal Revolusi Islam (IRGC-QF) – memainkan peranan dalam mengatur koalisi longgar itu.

“Kumpulan bersenjata Iraq cenderung untuk menjaga identiti individu mereka dan kredit yang mereka peroleh (secara langsung atau melalui kumpulan façade yang berkaitan dengan mereka) daripada serangan, jadi kesediaan mereka untuk tenggelamkan identiti ini dan bahkan menarik balik tuntutan serangan individu menunjukkan bahawa kuasa yang lebih tinggi sedang menyelaraskan mereka,” kata laporan Institut Washington itu.

Banyak tuntutan serangan oleh IRI telah diterbitkan dalam kumpulan Telegram yang dipanggil “al-Elam al Harbi” atau “Media Perang,” diterbitkan pada 18 Oktober 2023, berikutan serangan maut Hamas terhadap Israel.

IRI berkata serangan Ahad terhadap pemasangan dikenali sebagai Menara 22 di Jordan adalah membalas dendam untuk serangan Israel. Ia menganggap Amerika Syarikat sebagai komplik, memandangkan sokongannya terhadap Israel.

Sejak 7 Oktober, kumpulan militia telah menyerang pangkalan tentera Amerika di Iraq dan Syria – dengan campuran drone, roket, mortar dan peluru berpandu balistik – sekurang-kurangnya 160 kali.

Presiden Biden berkata Ahad bahawa Amerika Syarikat “akan bertindak balas.” Ini selepas dia menyalahkan kumpulan militia yang disokong Iran atas kematian pertama tentera Amerika Syarikat selepas berbulan-bulan serangan oleh kumpulan sedemikian terhadap pasukan Amerika di seluruh Timur Tengah ketika perang Israel-Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.