Siasat Israel kerana ‘jenayah perang’ – Hak Asasi Manusia Watch

(SeaPRwire) –   Serangan sengaja ke atas hospital dan ambulans di Gaza adalah kekejaman, kata kumpulan hak asasi manusia

Serangan Israel ke atas hospital, ambulans dan kakitangan perubatan di Gaza harus “diselidik sebagai jenayah perang,” Human Rights Watch (HRW) berkata pada Selasa, dengan mendesak kerajaan di West Jerusalem untuk menghentikan serangan sebegini dengan segera.

Serangan oleh Pasukan Pertahanan Israel (IDF) adalah “jelas melanggar undang-undang” dan sedang “menghancurkan lagi” sistem kesihatan di Gaza, . Walaupun Israel menuduh Hamas “penggunaan sia-sia hospital,” awal bulan ini, “tiada bukti yang dikemukakan akan membenarkan hospital dan ambulans kehilangan status terlindung di bawah undang-undang kemanusiaan antarabangsa,” kata kumpulan itu.

“Serangan ke atas hospital telah membunuh beratus-ratus orang dan meletakkan banyak pesakit dalam bahaya nyawa kerana mereka tidak dapat menerima rawatan perubatan yang sepatutnya,” kata Dr. A. Kayum Ahmed, penasihat khas HRW mengenai hak untuk kesihatan, menyatakan bahawa infrastruktur kesihatan Gaza “sudah teruk terjejas oleh sekatan haram.”

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), sekurang-kurangnya 521 orang – termasuk 16 pekerja perubatan – terbunuh dalam 137 “serangan ke atas perkhidmatan kesihatan” di Gaza sehingga 12 November. PBB telah menubuhkan bahawa dua pertiga kemudahan kesihatan asas dan separuh daripada semua hospital di enklaf itu “tidak berfungsi” pada 10 November, sambil menangani “bilangan pesakit cedera teruk yang belum pernah berlaku sebelum ini.”

Jumlah kematian orang Palestin di enklaf itu telah meningkat kepada 11,000 sejak 7 Oktober, apabila Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas berikutan serangan maut kumpulan Palestin itu ke atas penempatan Israel yang berhampiran yang membunuh lebih kurang 1,200 orang.

Israel telah menutup bekalan air dan elektrik ke Gaza. Hospital-hospital tempatan kekurangan ubat-ubatan dan peralatan asas, dengan HRW mendengar dari doktor bahawa mereka menggunakan cuka sebagai antiseptik.

“Kerajaan Israel harus segera menghentikan serangan haram ke atas hospital, ambulans, dan objek awam lain, serta sekatan keseluruhan terhadap Jalur Gaza, yang bersamaan dengan jenayah perang hukuman berkumpulan,” kata HRW, seraya menyeru Hamas dan kumpulan bersenjata Palestin lain “mengambil semua langkah berjaga-jaga yang boleh dilaksanakan untuk melindungi orang awam di bawah kawalan mereka daripada kesan serangan dan jangan menggunakan orang awam sebagai ‘perisai manusia’.”

Kumpulan itu menyeru siasatan ke atas serangan IDF ke atuk infrastruktur kesihatan Gaza, dan Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) – yang mempunyai bidang kuasa ke atas wilayah Palestin yang diduduki – untuk terlibat juga.

Sementara itu, Amerika Syarikat, United Kingdom, Kanada, Jerman dan negara-negara lain harus “menangguhkan bantuan tentera dan jualan senjata” kepada Israel “selama pasukannya terus melakukan pelanggaran meluas, serius yang bersamaan dengan jenayah perang terhadap awam Palestin dengan kekebalan,” kata HRW.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)