Sikap lemah Biden terhadap Iran menguatkan Teheran dalam serangannya terhadap Israel: pakar

(SeaPRwire) –   JERUSALEM Pakar Amerika dan Israel mengeluarkan dakwaan pedas terhadap dasar Iran yang didakwa lemah Presiden Biden selepas Tehran melancarkan serangan udara besar-besaran ke atas negara Yahudi pada hujung minggu.

Republik Islamik, buat kali pertama, melaksanakan serangan peluru berpandu dan drone terus ke wilayah Israel. Peristiwa dramatik di jantung Timur Tengah telah memancing panggilan bagi pentadbiran Biden untuk mengubah semula pendekatan dovishnya kepada ayatollah yang mentadbir negara teokrasi itu. Biden kini mendesak Israel untuk .

“Ini adalah serangan strategik besar, luar biasa dan tidak dapat diterima ke atas Israel,” kata Richard Goldberg, yang merupakan anggota Majlis Keselamatan Negara bekas Presiden Trump, kepada Digital. “Ia akan menjadi kesilapan besar untuk menarik Israel daripada membalas serangan tentera, tetapi ia benar-benar kegilaan untuk mengekalkan $10 bilion yang boleh diakses oleh Tehran selepas kejadian ini. Presiden perlu mengunci semua wang yang dibuat tersedia kepada Tehran beberapa bulan lepas.”

Bulan lepas, Digital melaporkan bahawa Biden menentang penentang rejim Iran dan . Biden dikritik selepas melepaskan sebanyak $10 bilion ke dalam kutipan Republik Islam.

Pentadbiran Biden menegaskan bahawa rejim Iran tidak boleh menggunakan dana untuk arsenal serangan ketenteraan yang semakin meningkat. Kritikan mendakwa bahawa $10 bilion adalah wang yang boleh dipertukarkan dan pengagihan kewangan membenarkan Iran menyemak semula bajet untuk memperluaskan aparatus ketenteraannya.

Goldberg, yang merupakan penasihat kanan untuk Yayasan Pertahanan Demokrasi, menambah, “Jika presiden sedang mencari respon ekonomi dan diplomatik kepada serangan Iran, terdapat tiga pilihan jelas yang tersedia: kunci $10 bilion, laksanakan sanksi minyak AS dan pantas balik sanksi PBB. Jika Biden mengelak langkah-langkah ini, ini bukanlah pengelakan eskalasi. Ini adalah terus menerus merendahkan.”

Berucap di , Penasihat Komunikasi Keselamatan Negara Rumah Putih John Kirby menolak kritikan bahawa pentadbiran tidak cukup keras terhadap Tehran, dengan menyatakan sanksi dan langkah-langkah lain yang digunakan terhadap Tehran: “Sukar untuk melihat apa yang telah dilakukan Presiden Biden dan kata kita telah melunakkan Iran.”

Dia terus berkata, “Ia adalah pentadbiran sebelumnya yang memutuskan untuk mengeluarkan kita daripada perjanjian Iran. Dan kini Iran jauh lebih hampir kepada keupayaan senjata nuklear berbanding sebelum ini … Tuan Trump telah dipilih.”

Ditanya mengenai bantuan kewangan yang diberikan kepada Iran dan bagaimana rejim itu menggunakannya, beliau berkata: “Ia bukanlah bantuan sanksi tetapi dana tambahan yang telah disediakan kepada Iran disebabkan program bantuan sanksi yang dilaksanakan pentadbiran Trump hanya boleh digunakan untuk barangan kemanusiaan. Ia tidak pergi kepada rejim.”

Mantan Pengarah Keselamatan Negara John Ratcliffe, yang muncul dalam “Sunday Morning Futures dengan Maria Bartiromo,” berkata beliau percaya tindak balas pentadbiran Biden terhadap kematian jeneral IRGC berikutan serangan Israel yang dilaporkan menunjukkan betapa “terpecah” hubungan dengan Israel telah menjadi, dan bahawa ia telah

Digital , sejurus selepas Iran melalui pengganasnya, Hamas, membunuh 1,200 orang, termasuk lebih 30 warga Amerika, di selatan Israel bahawa pentadbiran Biden dan sekutu Eropah membenarkan sanksi PBB diangkat terhadap keupayaan Iran untuk membeli dan menyediakan peluru berpandu kepada musuh Amerika Syarikat dan Israel.

Sekretariat Negara berkata kepada Digital ketika itu bahawa “mekanisme snapback tidak tamat tempoh dan kekal berkuat kuasa. Kami tidak bergantung semata-mata kepada UNSCR 2231 untuk mengekang pembangunan dan pengedaran berbahaya Iran terhadap teknologi peluru berpandu dan UAV berkaitan, tetapi sebaliknya satu set alat komprehensif pelbagai pihak dan unilateral.”

Sekretariat Negara terus berkata: “Kami terus menggunakan semua alat kami untuk menentang pembangunan peluru berpandu dan pengedaran UAV Iran, termasuk sanksi, kawalan eksport unilateral dan pelbagai pihak, aktiviti penghalang, perhubungan diplomatik, kerjasama dengan industri swasta.”

Lisa Daftari, pakar Iran-Amerika terkemuka mengenai Republik Islam dan pengarang berita luar Foreign Desk, berkata kepada Digital bahawa “Sikap pentadbiran Biden pada jam pertama memasuki Rumah Putih adalah mereka akan melunakkan rejim. Dasar dan retorik mereka mencerminkan ini. Mereka menghantar mesej jelas kepada mullah bahawa tiada akibat untuk tindakan haram mereka. Apa yang kita lihat adalah manifestasi dasar lemah dan bacaan ayatollah yang betul terhadap dasar luar negara Amerika.”

Jabatan Negara AS tidak segera menjawab soalan Digital. Sekretariat Negara memberitahu Digital minggu lepas bahawa “sokongan politik, kewangan dan bahan Iran terhadap kumpulan pengganas, terutamanya Hamas, sudah tercatat dengan jelas, dan sebenarnya dibanggakan oleh rejim. Iran adalah penaja keganasan antarabangsa terkemuka di dunia. Rejim memberi keutamaan kepada pembiayaan Hamas dan kumpulan perantaraan berbanding rakyatnya sendiri dan kestabilan di rantau ini.”

Yaakov Katz, pakar terkemuka Israel mengenai keselamatan dan pertahanan negara Yahudi, memberitahu Digital bahawa “Iran telah diberikan kekebalan sejak 7 Oktober walaupun terus : Hamas, Houthis dan Hezbollah.”

Katz menambah: “Apa yang berlaku pada malam Sabtu adalah serangan terus dan tidak pernah berlaku sebelum ini oleh Iran terhadap Israel. Dasar pengawalan tidak berfungsi dan strategi dunia terhadap diplomasi dan sanksi tidak berkesan. Dunia perlu beralih gear dan mengubah cara bagaimana ia cuba menghadapi Iran.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.