South Sudan akan membuka semula sekolah selepas penutupan selama dua minggu disebabkan haba melampau

(SeaPRwire) –   kerajaan Selasa mengatakan sekolah akan dibuka semula minggu hadapan berikutan penutupan selama dua minggu disebabkan haba melampau di seluruh negara.

Kementerian kesihatan dan pendidikan mengatakan suhu dijangka menurun secara beransur-ansur dengan musim hujan dijangka bermula dalam beberapa hari akan datang.

Selatan Sudan dalam tahun-tahun kebelakangan ini mengalami kesan buruk perubahan iklim, dengan haba melampau, banjir dan kemarau dilaporkan pada musim-musim yang berbeza.

Semasa minggu lalu, negara ini mencatat suhu setinggi 113 darjah Fahrenheit.

Guru-guru telah diminta mengurangkan aktiviti di padang permainan ke awal pagi atau di dalam, mengudarakan bilik darjah, menyediakan air semasa waktu sekolah dan memantau kanak-kanak untuk tanda-tanda keletihan haba dan demam haba.

mengenal pasti negeri-negeri Bahr El-Ghazel Utara, Warrap, Unity dan Upper Nile sebagai kawasan yang paling terjejas.

Institusi pengajian tinggi kekal dibuka.

Sesetengah sekolah di kawasan luar bandar juga terus walaupun amaran dari kementerian pendidikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.