Statue Gempal Shakira Didedahkan di Bandar Asalnya di Colombia

(SeaPRwire) –   BOGOTA, Colombia (AP) — Bintang pop Shakira diabadikan di kampung halamannya Barranquilla, di mana pegawai-pegawai merasmikan patung gangsa raksasa penyanyi muzik yang dikenali di seluruh dunia kerana lagu-lagu yang mudah diingati dan gerakan yang menggalakkan.

Monumen enam meter (20 kaki) tinggi itu menggambarkan pemenang Grammy dan Latin Grammy berbilang itu dalam salah satu pakaian tarian perutnya yang terkenal, dengan pinggangnya yang bergoyang ke kanannya dan tangannya yang terangkat dengan anggun ke langit.

Plak di bawah patung itu menyatakan bahawa pada 2 Februari 1977, bandar “Barranquilla dan dunia menyaksikan kelahiran sebuah hati yang menghasilkan lagu, pinggang yang tidak berbohong, suara yang menggerakkan massa dan sepasang kaki telanjang yang berjalan untuk kebaikan kanak-kanak dan kemanusiaan.”

Patung itu, terletak di promenad baru-baru ini yang dibina sepanjang Sungai Magdalena yang mengalir sepanjang tepi bandar, dirasmikan dalam upacara kecil pada Selasa yang dihadiri oleh ibu bapa Shakira dan datuk bandar, Jaime Pumarejo.

Walau bagaimanapun, patung gangsa besar itu bukanlah patung Shakira pertama Barranquilla. Pada tahun 2006, Barranquilla merasmikan patung Shakira yang menggambarkan bintang pop itu pada zaman awalnya, memainkan gitar akustik dan memakai jeans dan bot. Patung itu berdiri berhampiran pintu masuk stadium bola sepak tempatan.

Dalam satu pos di X, yang dahulunya dikenali sebagai Twitter, Shakira mengucapkan terima kasih kepada pembuat patung Yino Marquez dan pelajar-pelajarnya di akademi seni awam Barranquilla untuk patung terbaru itu, yang digambarkannya sebagai bukti “bakat luar biasa” rakyat .

Bintang pop itu memenangi tiga Latin Grammy awal tahun ini, dan juga menjadi tajuk utama pada Januari, apabila beliau menerbitkan lagu rap yang menyala tentang bekas rakannya yang memecah rekod YouTube.

Beliau juga menyelesaikan kes penipuan cukai di Sepanyol dengan pembayaran $7.5 juta tahun ini, dan baru-baru ini berpindah ke Miami dengan dua orang anaknya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.