Sumber-sumber menyatakan sekutu Taiwan yang kuat akan menjadi diplomat AS berpangkat tinggi di Taipei

(SeaPRwire) –   Seorang rakan rapat akan musim panas ini mengambil alih sebagai diplomat tertinggi AS di Taipei, menurut tiga sumber yang diberitahu mengenai perkara itu, kira-kira bertepatan dengan presiden pulau baru mengambil alih jawatan pada masa ketegangan meningkat dengan China.

Seperti kebanyakan negara, tidak mempunyai hubungan diplomatik rasmi dengan Taiwan yang didakwa China, tetapi merupakan penyokong antarabangsa yang paling penting dan pembekal senjata, untuk kemarahan Beijing. China telah meningkatkan tekanan politik dan tentera terhadap Taiwan.

Sumber-sumber, yang bercakap dengan syarat anonim kerana mereka tidak dibenarkan bercakap dengan media, memberitahu Reuters bahawa Raymond Greene, kini timbalan ketua misi di kedutaan AS di Tokyo, akan menggantikan Sandra Oudkirk sebagai pengarah Institut Amerika di Taiwan, atau AIT.

AIT menguruskan hubungan antara Amerika Syarikat dan Taiwan tanpa hubungan rasmi. Diplomat kerjaya Greene, yang pernah menjadi timbalan ketua AIT sebelum pergi ke Jepun, akan menjadi duta AS secara tidak rasmi di Taipei.

AIT merujuk soalan kepada Jabatan Negara AS, yang tidak menjawab permintaan untuk komen.

“Greene dianggap di sini sebagai kawan setia Taiwan dan mengenali Taiwan dengan baik,” kata salah seorang sumber.

Sumber kedua berkata Greene, yang boleh bercakap bahasa Jepun dan Mandarin, juga akan dapat berfungsi sebagai saluran yang berguna antara Taiwan dan Jepun, memandangkan kebimbangan Tokyo tentang tindakan ketenteraan China yang mungkin terhadap pulau itu.

Greene akan mengambil peranan barunya ketika presiden baru Taiwan, Lai Ching-te, mengambil alih. Lai, yang memenangi pilihan raya Januari tetapi tidak dilantik sehingga 20 Mei, dibenci oleh China yang melihatnya sebagai pemisah berbahaya dan menolak tawarannya untuk berbual.

Lai berkata hanya rakyat Taiwan boleh memutuskan masa depan mereka, dan menolak tuntutan kedaulatan Beijing.

Bukan jelas bila tepatnya Greene akan mengambil peranan barunya, tetapi sumber itu berkata ia akan musim panas ini apabila penggal Oudkirk tamat. Beliau mengambil peranan itu pada Julai 2021.

Greene sebelum ini merupakan konsul jeneral AS di bandar Chengdu, China barat daya dan Okinawa Jepun, rumah kepada pangkalan tentera AS yang terletak tidak jauh dari Taiwan.

Pada 2021, sebentar sebelum berpindah dari Taipei ke Tokyo, Greene berkata dalam ucapan bahawa ketika bekerja di Taiwan dua dekad lalu, segala yang dilakukan AIT berkaitan dengan isu-isu menyeberangi Selat Taiwan dan bagaimana Taiwan memasuki hubungan AS-China.

Tetapi dalam tiga tahun lepas, usaha secara terdesak difokuskan pada memperdalam hubungan dan bekerja bersama untuk membantu negara lain membangunkan ekonomi dan institusi demokratik mereka, katanya.

“Amerika Syarikat tidak lagi melihat Taiwan sebagai ‘masalah’ dalam hubungan kami, kami melihatnya sebagai peluang untuk maju visi bersama kami untuk Indo-Pasifik bebas dan terbuka dan juga sebagai obor kepada masyarakat di seluruh dunia yang mengharapkan dunia yang lebih adil, selamat, makmur dan demokratik,” tambah Greene.

China menganggap Taiwan isu paling sensitif dan penting dalam hubungannya dengan Amerika Syarikat.

Amerika Syarikat akan mengadakan pilihan raya presiden pada November, yang boleh menjadi faktor ketidakpastian lain untuk hubungan AS-Taiwan, walaupun kementerian luar negeri Taiwan minggu lepas berkata mereka percaya sokongan AS akan kekal tidak berubah tidak kira siapa yang menang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.