Sunak berjanji untuk ‘menghadapi’ kritikan rancangan pengusiran ke Rwanda

(SeaPRwire) –   Rancangan kerajaan UK untuk menghantar pemohon suaka ke negara Afrika telah diisytiharkan tidak sah oleh mahkamah tertinggi London

Perdana Menteri UK Rishi Sunak telah berkata beliau berniat untuk menghadapi kritikan terhadap rancangan kontroversi kerajaannya untuk menghantar pemohon suaka ke Rwanda, beberapa hari selepas cadangan itu ditolak oleh Mahkamah Agung London.

Dasar pemindahan suaka ke Rwanda, yang merupakan janji kempen Sunak untuk mengurangkan aliran imigran yang tiba ke UK melalui bot kecil merentasi Selat Inggeris, akan melihat mereka yang tiba secara haram dideportasikan ke negara Afrika itu.

Walau bagaimanapun, pada hari Rabu Mahkamah Agung sebulat suara mengisytiharkan bahawa dasar itu tidak boleh dilaksanakan. Ia mendakwa orang yang dihantar ke Rwanda akan berada dalam “risiko sebenar” untuk dikembalikan ke negara asal mereka, terlepas dari sama ada alasan mereka untuk mencari suaka itu sah atau tidak – pelanggaran undang-undang hak asasi manusia antarabangsa.

Berhadapan dengan tentangan daripada lawan politik, Sunak memberitahu wartawan pada hari Khamis bahawa kesabaran beliau terhadap isu itu telah “menipis” dan bahawa orang awam UK hanya “mahu masalah itu diselesaikan.”

“Kita boleh meluluskan undang-undang ini di Parlimen yang akan memberi kita kuasa dan alat yang kita perlukan,” kata Sunak semasa lawatan ke sebuah sekolah di Derbyshire. “Kemudian kita boleh mendapatkan penerbangan itu dan sama ada ia Dewan Pertuanan atau Parti Buruh menghalang kita, saya akan menghadapi mereka kerana saya mahu mendapatkan perkara ini dilaksanakan dan saya mahu menghentikan bot-bot itu.”

Kerajaan Sunak telah berkata ia boleh mengelak daripada keputusan Mahkamah Agung dengan mengubahsuai perjanjian dengan Rwanda menjadi perjanjian antarabangsa yang mengikat yang akan melarang Rwanda daripada mengembalikan pemohon suaka ke negara asal mereka. PM menambah pada hari Rabu bahawa Dewan Rakyat boleh melaksanakan undang-undang kecemasan “untuk mengesahkan bahawa dengan perjanjian baru kita, Rwanda adalah selamat.”

Ketua Pembangkang Keir Starmer, yang menentang rancangan itu, telah berkata bahawa beliau akan membatalkan dasar itu jika beliau memenangi pilihan raya akan datang dan pada hari Khamis meminta Sunak untuk “berhenti mengejar gimik mahal.”

Suella Braverman, Menteri Dalam Negeri yang dipecat oleh Sunak pada Isnin lalu, telah beberapa hari kebelakangan ini menjadi pengkritik keras kepimpinan PM. Beliau telah memberi amaran bahawa Sunak cuba mencapai perjanjian dengan Rwanda tidak akan menyelesaikan “isu asas” bahawa mahkamah tertinggi UK mendapati cadangan itu tidak sah.

“Sebarang perjanjian baru masih akan memerlukan kembali ke mahkamah, proses yang mungkin akan mengambil masa sekurang-kurangnya setahun lagi,” tulis Braverman dalam The Telegraph pada hari Khamis. Beliau menambah bahawa ia tidak mungkin bagi sebarang pemohon suaka untuk diterbangkan ke Rwanda sebelum pilihan raya UK akan datang.

Pilihan raya dijangka diadakan pada tahun 2024, dan mestilah diadakan sebelum Januari 2025.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)