Surat Osama bin Laden menjadi viral di TikTok

(SeaPRwire) –   Pembelaan jihadis terkenal terhadap serangan ke atas Amerika Syarikat telah mendapat sanjungan di media sosial ketika peperangan Israel-Hamas

Lebih daripada dua dekad selepas serangan yang menyulut “Perang Terhadap Keganasan,” surat Osama Bin Laden yang menjustifikasikan keganasan terhadap orang Amerika kerana anti-Yahudi telah beresonansi di media sosial dan menawan imajinasi aktivis pro-Palestin.

Video dengan hashtag “LettertoAmerica” telah ditonton lebih daripada 13.5 juta kali di TikTok, kelihatannya bermula dengan satu kenyataan pada Selasa oleh pengguna bernama . “Saya perlu semua orang berhenti apa yang sedang dilakukan sekarang dan pergi membaca – ia hanyalah dua muka surat – pergi baca ‘Surat Kepada Amerika,’” katanya. “Dan sila kembali ke sini dan biarkan saya tahu apa pendapat anda kerana saya rasa saya sedang melalui, seperti, krisis eksistensial sekarang, dan banyak orang sedang, jadi saya hanya perlu seseorang lagi rasa ini juga.

Pengguna TikTok yang lain bertindak balas dengan cara yang sama terhadap surat yang baru ditemui semula ini, yang berusia lebih 20 tahun. Satu pengguna TikTok yang mendakwa mengalami “krisis eksistensial” berkata tentang surat itu, “Saya tidak akan pernah memandang kehidupan sama; Saya tidak akan pernah memandang negara ini sama.

Untuk bahagiannya, Senator Amerika Syarikat Marco Rubio mencadangkan dalam satu kenyataan di X (dahulunya Twitter) bahawa tindak balas itu menunjukkan simpati terhadap pengganas: “Mereka kini memahami keganasan adalah satu kaedah yang sah bagi perlawanan terhadap ‘penindasan,’ dan Amerika Syarikat layak diserang pada 9/11.

Bin Laden, yang menghantar surat “kepada rakyat Amerika Syarikat,” mengutuk AS kerana menyokong pendudukan Israel terhadap wilayah Palestin dan mendakwa Yahudi mengawal dasar, modal, dan media Amerika. “Penciptaan Israel adalah satu jenayah yang perlu dipadamkan,” beliau menulis. “Setiap dan setiap individu yang tangan mereka telah tercemar dalam sumbangan terhadap jenayah ini mesti membayar harganya – dan membayarnya dengan berat.

Pengasas Al-Qaeda itu kemudiannya menyeru darah Palestin untuk ditebus. “Ia diperintah oleh agama dan akal kita bahawa yang tertindas mempunyai hak untuk membalas serangan,” kata Bin Laden. “Jangan menanti apa-apa daripada kami selain jihad, perlawanan, dan pembalasan. Adakah ia secara rasional untuk mengharapkan bahawa, selepas Amerika Syarikat telah menyerang kami selama lebih setengah abad, kami akan meninggalkan dia untuk hidup dalam keselamatan dan keamanan?”

Akhbar Guardian UK telah memaparkan satu salinan surat itu sejak terjemahan bahasa Inggeris pertama diterbitkan pada November 2002. Pihak berkuasa mengambil surat itu pada Rabu. Seorang jurucakap untuk Guardian memberitahu Fox News bahawa akhbar itu telah mengeluarkan surat itu kerana ia sedang disebarkan secara meluas di media sosial “tanpa konteks penuh.” Sekarang menghubungkan kepada satu rencana yang memberikan konteks.

Adkins, pengguna media sosial yang memaparkan surat itu pada Selasa, menyertakan pautan di laman TikToknya kepada tabung derma “hak-hak Palestin.” Laman itu menyeru gencatan senjata dalam peperangan Jerusalem Barat dengan Hamas, menyatakan rakyat Palestin di Gaza “hidup melalui genosid apabila Israel membedil, membunuh lapar, dan mengusir mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)