Suruhanjaya kata pengguguran di Jerman harus dinyahjenayahkan sepanjang trimester pertama kehamilan

(SeaPRwire) –   Suruhanjaya bebas telah mengesyorkan pada Isnin bahawa abort tidak seharusnya lagi tergolong dalam kod jenayah negara dan perlu dibuat sah semasa 12 minggu pertama kehamilan.

Pada masa kini, abort dianggap haram di Jerman tetapi tidak boleh didakwa jika seorang wanita menjalani nasihat wajib dan tempoh tiga hari sebelum prosedur itu dilakukan.

Kerajaan progresif campuran Chancellor Olaf Scholz dari Parti Demokratik Sosial, Hijau dan Liberal Demokratik pro-perniagaan, telah mempertugaskan suruhanjaya pakar setahun lalu untuk melihat isu abort, yang telah menjadi topik perbahasan hangat selama dekad.

Pendekatan Jerman terhadap abort lebih ketat berbanding kebanyakan negara Eropah lain. Sesetengah wanita Jerman telah bepergian ke negara-negara jiran seperti Belanda – terutamanya semasa fasa kehamilan yang lebih lanjut apabila abort dianggap sepenuhnya haram di Jerman kecuali kes-kes yang sangat teruk – untuk menjalani abort di sana.

Negara-negara lain pula berada di tempat yang sangat berbeza dalam pendekatan mereka terhadap abort. Perancis, misalnya, telah memasukkan hak yang dijamin untuk abort ke dalam perlembagaannya bulan lalu, sebagai mesej kuasa sokongan kepada wanita di seluruh dunia. Sementara itu, parlimen Poland telah mengadakan perbahasan yang lama ditunggu minggu lalu untuk melonggarkan undang-undang negara itu, yang lebih ketat berbanding Jerman, walaupun banyak wanita mengakhiri kehamilan di rumah dengan ubat yang dihantar dari luar negara.

Walaupun syor suruhanjaya untuk kerajaan melegalkan abort semasa 12 minggu pertama adalah tidak mengikat, ia kemungkinan akan memanaskan perbahasan mengenai isu ini di negara itu sekali lagi. Ia juga boleh membawa kepada peraturan semasa direformasi oleh parlimen, tetapi pada masa ini belum jelas sama ada dan bila perkara itu akan berlaku.

“Syor kami adalah untuk berpindah dari keharaman ini dan menetapkan abort pada peringkat awal kehamilan sebagai sah,” kata Frauke Brosius-Gersdorf, profesor undang-undang yang merupakan ahli suruhanjaya itu kepada wartawan di Berlin.

“Ini bukan sekadar formaliti, tetapi anda boleh membayangkan perbezaan besar bagi wanita yang terlibat, mereka yang berada dalam keadaan mempertimbangkan sama ada untuk meminta abort, sama ada tindakan mereka salah atau betul,” tambahnya.

Banyak wanita yang menjalani abort di Jerman telah menggambarkan nasihat wajib sebagai memalukan, manakala yang lain pula berkata ia membantu dalam membuat keputusan mereka.

Selain status undang-undang abort yang rumit di Jerman, pakar-pakar itu juga menekankan bahawa dalam tahun-tahun kebelakangan ini, bilangan doktor yang bersedia melakukan abort di negara itu telah berkurangan dan semakin sukar bagi wanita untuk mencari doktor di kawasan mereka untuk membantu.

Suruhanjaya itu berkata jika kerajaan memutuskan untuk menjadikan abort sah semasa 12 minggu pertama, ia seharusnya juga memastikan wanita yang ingin menjalani prosedur itu mempunyai akses cepat dan mudah kepada pertubuhan dan doktor yang menyediakannya.

Pada masa kini, kira-kira 10% doktor yang melakukan intervensi perubatan telah menghadapi tuduhan jenayah, walaupun mereka hampir tidak pernah didapati bersalah.

Gereja Katolik, salah satu penentang utama melonggarkan peraturan abort di Jerman, dengan cepat mengutuk syor suruhanjaya itu.

“Suruhanjaya itu sedang mempertimbangkan untuk melegalkan abort pada peringkat awal kehamilan. Ini bermakna akhir konsep jelas perlindungan nyawa,” kata Irme Stetter-Karp, presiden berpengaruh kumpulan awam Katolik Pusat.

“Maruah manusia wujud dari permulaan,” tambahnya sambil menyifatkan cadangan itu “tidak dapat diterima.”

Selain syor untuk 12 minggu pertama kehamilan, suruhanjaya itu berkata untuk fasa pertengahan kehamilan, ia seharusnya terserah kepada pembuat undang-undang untuk memutuskan sama ada dan selama mana abort harus menjadi sah, manakala pada fasa akhir, abort tidak boleh dibenarkan kecuali terdapat sebab perubatan atau sosial yang kuat.

“Semakin pendek kehamilan, semakin mungkin abort dibenarkan; dan semakin maju usia kehamilan, semakin penting keperluan bayi yang belum lahir,” kata ahli suruhanjaya dalam ringkasan laporan mereka, yang diserahkan kepada menteri kerajaan lebih awal pada hari Khamis.

Menteri Kesihatan Jerman Karl Lauterbach berkata “kepakaran saintifik laporan ini merupakan bantuan besar dalam menjawab soalan etika yang kompleks mengenai penentuan diri reproduktif dan perubatan reproduktif.”

Lauterbach memberi amaran supaya semua pihak jangan menggunakan penerbitan laporan itu sebagai pic untuk memanaskan perbahasan mengenai kesahan abort sekali lagi.

“Apa yang tidak kita perlukan di Jerman ialah perbahasan lagi yang membahagikan masyarakat,” kata menteri itu. “Oleh itu, saya merayu kepada semua pihak untuk bertindak secara objektif, membahaskan perkara secara objektif, dan mengelak terjerumus ke dalam perbahasan ideologi.”

Beliau berkata kerajaan juga akan membahaskan laporan itu secara terperinci dan berkongsi dengan parlimen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.