Sweden menandatangani pakatan pertahanan memberi AS akses ke semua pangkalan tentera Scandinavia

(SeaPRwire) –   Pada ambang menyertai NATO, perjanjian kerjasama pertahanan dengan Washington yang akan membenarkan Amerika Syarikat mengakses kesemua pangkalan tentera di seluruh negara Scandinavia, dengan menyatakan perjanjian itu akan meningkatkan keselamatan serantau.

Menteri Pertahanan Sweden Pål Jonson berkata perjanjian, ditandatangani Selasa, “akan mewujudkan syarat-syarat yang lebih baik bagi Sweden untuk dapat menerima sokongan daripada Amerika Syarikat sekiranya berlaku perang atau krisis.”

Jonson memberitahu penyiar Sweden SVT bahawa ia tidak bermakna “semua 17 lokasi akan digunakan” tetapi “di mana ia paling penting dari segi ketenteraan bagi mereka untuk dapat menyimpan peralatan pertahanan, misalnya.”

Perjanjian itu ditandatangani di Pentagon oleh Jonson dan Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin yang berkata dengan menambah keupayaan angkatan bersenjata Sweden ke NATO, “kami akan menjadi lebih kuat.”

Perjanjian itu “menghantar isyarat yang kuat bahawa kami kekal komited untuk menangani cabaran keselamatan bersama-sama,” kata Austin.

Pulau Baltik Sweden yang strategik penting Gotland terletak hanya lebih daripada 186 batu dari eksklave Laut Baltik Rusia Kaliningrad.

Amerika Syarikat menandatangani perjanjian serupa dengan jiran barat NATO Sweden, Norway pada 2021 dan sedang merundingkan perjanjian sedemikian dengan anggota NATO Finland dan Denmark, dua negara Nordik yang lain.

Sweden dan jiran Finland memutuskan untuk meninggalkan dasar tidak berpihak jangka panjang mereka dan memohon keahlian NATO berikutan pencerobohan penuh Rusia ke Ukraine tahun lalu. Finland menyertai NATO pada April.

Ahli baru mesti diluluskan oleh semua ahli sedia ada pakatan itu. Turki dan Hungary adalah satu-satunya negara NATO yang tidak secara rasmi meluluskan permohonan penyertaan Sweden.

Turki telah menangguhkan pengesahan selama lebih setahun, menuduh Sweden tidak mengambil kebimbangan keselamatan Turki dengan cukup serius, termasuk perjuangannya menentang militan Kurdish dan kumpulan lain yang Ankara anggap sebagai ancaman keselamatan.

Dalam komen diterbitkan Rabu oleh agensi berita kerajaan Anadolu, Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menghubungkaitkan pengesahan keahlian NATO Sweden dengan kelulusan oleh kerajaan AS terhadap permintaan Turki untuk membeli 40 pesawat pejuang F-16 dan kit untuk memodenkan armadanya yang sedia ada.

Permintaan itu disokong oleh Rumah Putih tetapi bertembung dengan tentangan di Kongres.

“Saya melaksanakan tugas saya, tetapi saya juga mengharapkan sesuatu daripada anda,” kata Erdogan kepada kumpulan wartawan, dalam perjalanan pulang dari Qatar di mana beliau menghadiri sidang ke-44 Majlis Kerjasama Teluk.

Minggu lalu, Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg berkata beliau memberitahu presiden Turki bahawa “masa telah tiba” untuk membenarkan Sweden menyertai pakatan tentera itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.