Syarikat dron Afrika menggunakan AI untuk memberi bantuan penting kepada petani buah-buahan dan kekacang AS

(SeaPRwire) –   JOHANNESBURG – Syarikat Aerobotics dari Afrika Selatan menggunakan AI untuk memberi bantuan penting kepada petani buah-buahan dan kacang di Amerika Syarikat.

Walaupun syarikat berpangkalan di Cape Town itu baru bermula sembilan tahun lalu, ia kini beroperasi di 18 negara, dengan Amerika Syarikat menjadi pasaran terbesar diikuti Afrika Selatan, Australia, Sepanyol dan Portugal. Pelanggan mereka menghasilkan puluhan juta tan buah-buahan segar setiap tahun.

untuk Aerobotics – di mana syarikat mempunyai kepekatan pelanggan terbesar. Di 76,000 ladang dan kebun mereka, sumber bersetuju, negeri itu menghasilkan lebih separuh buah-buahan yang ditanam di Amerika Syarikat.

Jaringan Iklim dan Pertanian California baru-baru ini memberi amaran, “Bergantung kepada cuaca dan ketersediaan air, negeri ini mempunyai banyak untuk kehilangan jika impak terburuk perubahan iklim terhadap pertanian tidak dielakkan,” menurut kenyataan organisasi itu baru-baru ini.

Di mana Aerobotics telah melangkah masuk, menggunakan AI untuk mengatasi trend ini dengan hampir mustahil membantu secara langsung meningkatkan bukan sahaja jumlah hasil tanaman, tetapi juga menggunakan sumber air yang semakin berkurang dengan lebih cekap.

“Keselamatan makanan adalah cabaran global dan semua orang dicabar untuk berbuat lebih dengan kurang sumber. Menggunakan AI terkini dan sumber imej yang berbeza, Aerobotics membantu industri buah-buahan dan kacang membuat keputusan yang lebih baik dan meningkatkan hasil,” CEO Syarikat James Paterson memberitahu Digital.

Beliau terus berkata: “Kami bekerjasama dengan pelbagai pengeluar buah-buahan dan kacang di seluruh Amerika Syarikat, dari penanam jeruk dan anggur meja di California, kepada pengeluar epal di Washington, kepada penanam kacang di Arizona dan New Mexico. Kami telah memetakan lebih 600,000 ekar ladang di Amerika Syarikat, dan penanam memuat naik lebih 1 juta imej buah setiap bulan melalui platform kami, menggunakan sistem kami untuk meningkatkan pengetahuan mereka.”

Paterson, yang beroperasi dari pejabat di Cape Town dan California, dibesarkan di ladang buah-buahan di , menyaksikan secara langsung risiko keras yang terlibat dalam pengeluaran buah-buahan. Ini menanam benih untuk mencari cara menggunakan data untuk meningkatkan operasi dan pengetahuan.

Beliau bekerja pada teknologi AI dan drone terkemuka ketika mengikuti ijazah sarjana di Institut Teknologi Massachusetts, mempelajari cara untuk menangani cabaran pertanian, dan kemudian bekerjasama dengan Benji Meltzer, pakar penglihatan komputer dan sistem perisian, untuk mengasaskan kini pasukan 60 orang Aerobotics.

Drone dan telefon pintar yang menjalankan perisian AI dioperasikan oleh petani dan juruterbang drone profesional untuk menghasilkan data tentang buah dan pokok.

Beranda atau balkoni disukai petani di seluruh dunia di Afrika Selatan dikenali sebagai “stoep.” Ini, menurut Paterson dengan bangganya, adalah “pertanian dari stoep,” kerana apabila menggunakan drone, petani boleh menilai hasilnya dari kerusi tangannya.

Dalam kes ini, AI mungkin boleh dituduh berfikir, kerana perisian Aerobotics dan pelayan AWS, atau Amazon Web Services, yang ia berikan data dan imej untuk menggunakan maklumat ini untuk melaporkan kesihatan dan status buah, dan meramalkan hasil tanaman. Maklumat yang diterima membantu perancangan untuk bengkel pembungkusan, pasukan jualan dan pengecer.

Dan ia menjimatkan banyak masa, memotong jam daripada tugas seperti memeriksa kutu: AWS mendakwa dalam kenyataan bahawa sistem AI telah mengurangkan pemantauan setiap pokok untuk kutu dan penyakit di ladang 50 hektar daripada seharian kepada hanya 20 minit.

Imej “dianalisis oleh untuk mengesan buah individu, dan mengira pelbagai metrik termasuk saiz, warna dan kualiti luaran atau kesan,” kata Paterson kepada Digital.

“Data ini menjalani analisis melalui ramalan hipertertentu untuk memprojekkan data ke hadapan ke menuai.”

“Apabila data terkumpul di ladang, model diperhalusi kepada persekitaran khusus itu. Pada dasarnya, model AI belajar dan menyesuaikan diri kepada keadaan tumbuh tempatan, meningkatkan ketepatan ramalan dan membolehkan perbandingan dengan tahun-tahun sebelumnya,” tambah Paterson.

Program AI yang lain menghasilkan model digital setiap pokok di ladang, skala besar, memantauinya dari masa ke semasa. “Setiap pokok dikonseptualisasikan sebagai kilang yang boleh dioptimumkan untuk menghasilkan buah berkualiti tinggi. Data dikumpulkan oleh drone yang dilengkapi dengan kamera terma dan multispektral, dioperasikan sama ada oleh penanam atau melalui rangkaian juruterbang pihak ketiga kami,” tambah Paterson.

Dalam dunia ini yang semakin kekurangan air, AI Aerobotics juga mengesan isu pengairan seperti kebocoran, masalah tekanan dan saluran atau paip air tersumbat. Perisian itu membantu penggunaan baja dan penanaman semula pokok yang rosak atau hilang. Biasanya, apabila petani kehilangan pokok, mungkin disebabkan penyakit, mereka perlu menunggu lima atau enam tahun untuk pokok baru mula menghasilkan sepenuhnya, tetapi dengan AI ini, ramalan awal adalah mungkin, memastikan petani kembali ke pengeluaran dalam masa setahun.

Keselamatan makanan AS juga dipertingkatkan kerana AI menggunakan data per pokok untuk menentukan polisi insurans hasil dan melindungi pengeluaran petani.

Pendekatan berasaskan data ini membantu dalam pengeluaran buah berharga tinggi, termasuk sitrus, epal, anggur, ceri, kiwi, anggur meja dan granat, dan kacang seperti badam, pecan, dan pistachio.

“Kami telah memulakan penggunaan imej drone untuk memantau kesihatan pokok di kebun kami,” pelanggan Aerobotics Matt Allred dari ladang North Bowie Arizona, pengeluar kacang pecan, memberitahu Digital. “Akibat melihat imej drone, kami dapat melihat blok mana yang mempunyai kadar kesihatan lebih rendah dan mengaplikasikan rawatan sepanjang masa.”

“Beberapa penerbangan dari masa ke masa menunjukkan kesihatan blok ini menangkap kembali blok kawalan selepas campur tangan. Penerbangan drone membantu kami mengukur ini merentasi ratusan ekar, bukan hanya satu blok kecil. Melihat peningkatan keseragaman kesihatan blok kami adalah yang benar-benar menjual saya kepada teknologi ini.”

“AI memainkan peranan penting dalam perniagaan kami dan kepada pelanggan kami,” kesimpulan Paterson dari Aerobotics. “AI membolehkan kami membina model yang umum, belajar, dan beroperasi dengan berkesan skala besar. Menggunakan AI dan imej, kami mampu meningkatkan kecekapan pengumpulan data lebih 10 kali ganda.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.