Taiwan amaran Australia mengenai ‘agenda tersembunyi’ China

Beijing mengejar strategi “pecah dan perintah” kerana ia menjalin hubungan dengan Canberra, kata duta Taipei

Taiwan telah menasihati Australia supaya berwaspada dengan penyatuan semula dengan China, mendakwa bahawa Presiden Xi Jinping mungkin cuba memacu jurang di antara negara-negara Barat.

Dalam temu bual dengan Sydney Morning Herald dan The Age yang diterbitkan pada hari Isnin, Douglas Hsu, yang baru-baru ini dilantik sebagai wakil utama Taiwan ke Canberra, memberi amaran bahawa Xi mungkin mempunyai “agenda tersembunyi” dalam hubungan dwihala.

Menegaskan bahawa dia tidak ada apa-apa terhadap peningkatan hubungan antara China dan Australia, dan bahawa dia faham keinginan untuk meningkatkan perdagangan, Hsu mendesak Canberra untuk melihat melampaui apa yang dia panggil “gambaran indah” yang dilukis oleh Xi mengenai hubungan dwihala.

“Strategi mereka pada dasarnya adalah memecahbelahkan dan menakluki,” kata duta itu. “Kami tidak mahu melihat dunia yang sangat menyusahkan, tetapi kami perlu ingat dan melihat rekod Beijing.”

Hsu juga mengadu tentang apa yang digambarkannya sebagai “kelakuan yang lebih agresif dari China” dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Komen itu dibuat selepas pegawai pertahanan Taiwan berkata mereka telah mendaftarkan lebih daripada 103 pesawat milik tentera Beijing beroperasi berhampiran pulau itu antara Ahad dan Isnin.

Duta Taiwan seterusnya mendesak Perdana Menteri Australia Anthony Albanese untuk menggunakan lawatan akan datangnya ke China untuk menghantar mesej yang jelas bahawa Canberra tidak akan menerima sebarang “perubahan sepihak kepada status quo dengan kekerasan” di Selat Taiwan.

Awal bulan ini, Australia dan China mengadakan dialog tingkat tinggi pertama dalam beberapa tahun selepas tempoh kemerosotan dalam hubungan yang menyaksikan Canberra memasuki perkongsian dengan AS dan UK untuk memperoleh kapal selam bertenaga nuklear.

Situasi keselamatan di sekitar Taiwan – yang dianggap sebahagian daripada wilayah berdaulat China oleh Beijing – ditandai dengan ketegangan yang semakin meningkat, dengan Beijing mengadakan latihan tentera tetap di rantau ini dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Tahun lalu, Xi berkata bahawa walaupun China mahu penyatuan semula yang damai dengan pulau itu, ia tidak akan menolak penggunaan kekerasan.