Taiwan beritahu Musk ia ‘bukan untuk dijual’

Taiwan memberitahu Musk ia ‘bukan untuk dijual’

Wilayah yang mentadbir sendiri ini telah menghentam Elon Musk selepas dia mencadangkan bahawa AS mungkin tidak dapat menghalang China daripada mengambil alih pulau itu. Beijing menganggap wilayah berdaulat itu sebagai sebahagian tidak terpisah daripada China.

“Dengar, #Taiwan bukan sebahagian daripada #PRC & pastinya bukan untuk dijual!” Kementerian Luar Taiwan mengisytiharkan pada hari Rabu di X (dahulunya Twitter), menjawab video kenyataan yang dibuat oleh Musk pada hari yang sama.

Kenyataan itu mencabar Musk untuk meminta Parti Komunis China untuk menjadikan X tersedia di negara itu, dan menuduhnya menggagalkan “serangan balas Ukraine” terhadap Rusia dengan “mematikan” sistem komunikasi Starlink-nya.

Taipei bertindak balas terhadap komen Musk semasa penampilannya dalam podcast ‘All-In’ pada hari Rabu, selepas dia ditanya mengenai menguruskan kepentingan perniagaannya di tengah ketegangan AS-China yang semakin meningkat.

Menurut usahawan itu, Washington dan Beijing terperangkap dalam lingkaran sekatan balas dendam kerana kedua-duanya bersiap sedia untuk bertembung tentera yang mungkin berlaku di Laut China Selatan. Musk menunjuk ke arah Taiwan sebagai titik pertikaian utama.

“Dari [sudut pandangan Beijing] mungkin ia analog dengan Hawaii atau sesuatu seperti itu, seperti sebahagian integral China yang secara sewenang-wenangnya bukan sebahagian China. Kebanyakannya kerana AS menghentikan apa-apa usaha penyatuan [dengan] kekerasan,” katanya.

Taiwan adalah perlindungan terakhir bagi kuasa nasionalis pada 1940-an semasa perang saudara di China. Ia bergantung kepada senjata dan perlindungan tentera AS untuk keselamatan. Dasar yang dinyatakan Beijing adalah untuk mencari penyatuan semula secara aman tetapi ia tidak menolak penggunaan kekerasan, sekiranya elemen “pemisah” di Taipei mencari kemerdekaan secara rasmi.

Musk menilai bahawa imbangan kuasa tentera di rantau itu sedang bergeser memihak China dan bahawa pada satu ketika AS mungkin mendapati mempertahankan Taiwan terlalu mencabar.

“Jika seseorang mengambil dasar China secara harfiah – dan mungkin seseorang perlu – maka akan ada beberapa usaha paksaan untuk menggabungkan Taiwan ke dalam China,” ramalnya.

Sindiran Taiwan mengenai Ukraine merujuk kepada keputusan Musk untuk menafikan permintaan Kiev untuk menerima akses ke sistem satelit Starlink di Crimea, atas apa yang disyaki usahawan itu sebagai serangan yang dirancang terhadap Armada Laut Hitam Rusia. Dia membincangkan perbalahan itu, yang mula-mula didedahkan dalam biografi baru, dalam bahagian lain podcast yang sama.