Taiwan bersiap untuk pilihan raya 2024, ketakutan campur tangan China meningkat

(SeaPRwire) –   Pilihan raya Taiwan 2024 perlu bebas daripada “campur tangan luar”, kata Setiausaha Negara Amerika Syarikat di Taipei pada Isnin, tambah beliau dasar Amerika Syarikat terhadap pulau itu akan kekal sama siapa pun yang menang.

Presiden Tsai Ing-wen dan pegawai-pegawai lain telah memberi amaran tentang ancaman terhadap calon-calon yang menuntut hubungan lebih rapat dengan Beijing dalam pilihan raya presiden dan parlimen 13 Januari, yang boleh menentukan hubungan Taiwan dengan jirannya.

Amerika Syarikat adalah penyokong antarabangsa Taiwan yang paling penting dan pembekal senjata, walaupun tidak ada hubungan rasmi dengan pulau yang dituntut China itu.

Sandra Oudkirk, pengarah Institut Amerika di Taiwan dan duta Amerika Syarikat secara de facto, berkata dalam ucapannya di Universiti Kebangsaan Taiwan bahawa Amerika Syarikat mempunyai keyakinan mendalam terhadap proses pilihan raya dan sistem demokratik Taiwan.

“Kami percaya ia adalah untuk pengundi Taiwan untuk memutuskan pemimpin mereka yang akan datang, bebas daripada campur tangan luar,” katanya.

“Dan seperti yang saya katakan berulang kali sebelum ini, Amerika Syarikat tidak mengambil sebarang pihak dalam pilihan raya Taiwan, kami tidak mempunyai calon yang disukai dan kami sangat mengetahui bahawa kami tidak mempunyai undi,” tambah Oudkirk. “Kami menyokong demokrasi yang gemilang Taiwan dan kami menantikan bekerjasama dengan pemimpin yang akan dipilih oleh pengundi Taiwan pada tahun 2024.”

Parti Progresif Demokratik yang memerintah, Lai Ching-te, kini timbalan presiden, adalah calon terdepan untuk menjadi pemimpin Taiwan yang akan datang, mengikut pungutan pendapat awam. China sangat membenci Lai, dengan mempercayai beliau sebagai pemisah, dan telah menolak beberapa tawaran beliau untuk perbincangan.

Pesanan utama Lai adalah Hou Yu-ih daripada parti pembangkang terbesar Kuomintang, yang secara tradisinya menyokong hubungan rapat dengan China tetapi dengan kuat menafikan ancaman dan berkata ia juga akan mengekalkan hubungan rapat dengan Amerika Syarikat.

China sejak empat tahun lalu telah meningkatkan tekanan tentera terhadap Taiwan, termasuk menganjurkan dua pusingan latihan perang besar-besaran berhampiran pulau itu dalam tempoh setahun setengah yang lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.