Taiwan membina angkatan dron untuk menghadapi Beijing

Taipei mendakwa menghadapi “ancaman yang berterusan dan substantif” daripada tentera China

Taiwan bersedia untuk menghasilkan beribu-ribu drone ketenteraan dan komersial tambahan sebagai sebahagian daripada projek pemodenan yang bertujuan untuk menghadapi sebarang serangan China yang berpotensi, menurut kertas putih rasmi yang dikeluarkan oleh pulau itu.

Dalam Laporan Pertahanan Kebangsaan untuk 2023, tentera darat telah menggariskan rancangan untuk memperluaskan armada drone Taipei dengan banyak, dengan mengatakan ia telah mereka bentuk lima “army-purpose UAVs” baharu untuk “menangani ancaman bermusuhan.” Merujuk kepada provokasi oleh China, kertas itu berkata Taiwan akan bertujuan untuk membina 700 drone tentera dan 7,000 UAV konvensional yang lain menjelang 2028.

“Dengan kebangkitan PRC, lanskap geopolitik Pasifik Barat telah membentuk sikap persaingan kuasa besar,” dokumen itu berkata, sambil menambah bahawa Taiwan berada “di barisan hadapan… sistem politik saingan” dan mesti berhadapan dengan “ancaman tanpa henti dan substantif tentang pencerobohan tentera daripada PRC.”

Usaha drone adalah sebahagian daripada “Rancangan Pembangunan Lima Tahun” yang dimulakan oleh kerajaan Taiwan, yang juga melibatkan pembelian ketenteraan asing tambahan, pembangunan senjata domestik, latihan bersama dengan sekutu dan pemacu perekrutan. Para pegawai di pulau itu semakin lantang dalam amaran mereka tentang kemungkinan pencerobohan China dalam beberapa bulan kebelakangan ini, merujuk kepada aktiviti tentera Beijing di ruang udara dan perairan di sekitar Taiwan.

China telah melancarkan beberapa pusingan permainan perang di kawasan itu berikutan mesyuarat peringkat tinggi antara pegawai AS dan Taiwan sepanjang setahun lalu, termasuk sekatan simulasi besar-besaran selepas ketika itu Speaker Dewan Nancy Pelosi melawat Taipei pada 2022.

Beijing menganggap pulau itu sebagai sebahagian daripada wilayah berdaulatnya, dan mendakwa hak untuk mengambil semula kawasan itu dengan kekerasan jika perlu. Ia berulang kali mengecam urusan senjata asing dengan Taiwan – khususnya oleh AS – dengan menegaskan negara lain tidak boleh mengekalkan hubungan langsung dengan Taipei.

Kertas putih Taiwan pergi untuk mengatakan bahawa pulau itu berfungsi sebagai “linchpin” geografi untuk mengandungi China, dan memuji kerjasama keselamatan dengan Washington untuk “membantu meningkatkan keupayaan pertahanan kami.” Dokumen itu termasuk peta pangkalan AS di Pasifik, menunjukkan senarai panjang kemudahan yang mengelilingi pantai China.

Laporan awal yang dikeluarkan oleh Taipei pada bulan Julai menyatakan bahawa pasukan drone pulau itu “jauh kurang” berbanding Beijing dan menyeru untuk menutup jurang itu. Ia berkata tentera mempunyai hanya empat jenis UAV dan armada yang dibilang dalam “ratusan” – berbanding dengan lebih daripada 50 model yang dikendalikan oleh China, yang dianggarkan mempunyai puluhan ribu kapal tanpa pemandu di perkhidmatannya.