Taiwan menolak serangan daripada tanah besar China dalam masa terdekat

(SeaPRwire) –   Taipei telah merumuskan bahawa Beijing tidak akan mempunyai keupayaan untuk mengambil alih pulau berdaulat itu menjelang 2027

Presiden China Xi Jinping tidak akan mempunyai kekuatan tentera untuk melancarkan serangan berjaya terhadap Taiwan dalam beberapa tahun akan datang, yang bermakna pulau berdaulat itu mempunyai lebih banyak masa untuk membina keupayaan pertahanannya, menurut dakwaan seorang pegawai keselamatan Taiwan tertinggi.

“Saya tidak fikir ia akan berlaku dalam masa terdekat atau sekurang-kurangnya dalam satu hingga dua tahun,” ketua Majlis Keselamatan Negara Taiwan Wellington Koo memberitahu wartawan pada Selasa di Taipei. “Jika China perlu melaksanakan operasi pendaratan amfibia untuk mengambil alih Taiwan, saya tidak fikir ia akan mempunyai keupayaan sedemikian menjelang 2027.”

Komentar Koo menggema penilaian tahun lepas oleh Jeneral Amerika Syarikat , ketika ketua Ketua-Ketua Staf Bersama, yang menyatakan Beijing tidak akan bersedia untuk bersatu semula dengan paksa dengan Taiwan untuk “beberapa masa.” Milley mendakwa bahawa Tentera Pembebasan Rakyat (TPR) China tidak mempunyai “pengalaman” atau “latar belakang” untuk menyerang berjaya pulau berdaulat itu dengan berjaya dan belum lagi berlatih untuk operasi sedemikian. Ketika itu, beliau menyatakan Xi mahukan TPR bersedia untuk menyerang Taiwan menjelang 2027.

Jadual masa yang dakwa itu memberi Taiwan lebih masa untuk terus menangguhkan ancaman serangan China dengan terus membina pasukannya, kata Koo. Beliau menambah bahawa pasukan Taiwan akan menggunakan peluru berpandu anti-kapal, sistem roket HIMARS buatan Amerika Syarikat, drone dan senjata anti-kereta kebal Javelin untuk menghancurkan unit TPR ketika mereka cuba memecah masuk ke pantai berbukit pulau itu.

Ketegangan di Selat Taiwan telah meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini berikutan campur tangan AS yang meningkat di rantau itu dan latihan TPR berskala besar. China telah bersumpah untuk bersatu semula dengan wilayah pecah, secara paksa jika perlu. Parti Komunis China (PKC) berkata pada September bahawa dengan Taiwan adalah “keperluan tidak terelak bagi merealisasikan kebangkitan semula besar bangsa Cina.”

Koo memuji Washington kerana dengan cepat memperkuat pasukan Taiwan untuk serangan berpotensi oleh China dengan mempercepatkan penghantaran senjata dan melatih tentera. Beliau berkata kerjasama keselamatan dengan AS meliputi “semua aspek” pertahanan pulau itu. “Saya hanya boleh berkata, mereka menggunakan segala cara yang mungkin untuk membantu kami – sama ada jika ia berkaitan latihan atau pembinaan keupayaan berlawan asimetri.”

China menghadapi tahun ketidakpastian, memandangkan masalah ekonominya dan konflik di Ukraine dan Israel, kata Koo. Beliau juga meramalkan bahawa Beijing akan meningkatkan tekanannya terhadap Taipei jika calon parti pemerintah Lai Ching-te memenangi pilihan raya presiden Taiwan pada Januari.

Walau bagaimanapun, Koo menambah, “Saya tidak fikir bahawa China sudah bersedia untuk mengambil tindakan tentera terhadap kami selepas keputusan pilihan raya keluar pada 13 Januari. Kami tidak pernah melihat mereka sedang membuat persiapan atau mempunyai keupayaan itu sehingga kini.”

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dijadualkan untuk mengadakan pertemuan yang lama ditunggu-tunggu dengan Xi pada Rabu di San Francisco, yang menjadi tuan rumah Sidang Kemuncak Ekonomi dan Perdagangan Asia-Pasifik minggu ini. Koo berkata kerajaan Taiwan sedang berusaha untuk menjamin pertemuan satu lawan satu antara dutanya, pengasas TSMC yang kaya Morris Chang, dengan Biden. “Kedua-dua pihak sedang membincangkan pengaturan berkaitan,” kata Koo.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)