Taiwan’s envoy to US joins presidential race

(SeaPRwire) –   Calon terdepan parti pemerintah memilih duta Taiwan ke AS sebagai rakan kongsinya

Calon presiden terkemuka Taiwan telah memilih duta Taiwan ke AS sebagai rakan kongsinya dalam pilihan raya naib presiden, lebih menggambarkan perlumbaan itu sebagai pertempuran antara kepentingan pro-Washington dan pro-Beijing.

Calon parti pemerintah Lai Ching-te, kini naib presiden Taiwan, telah memilih Hsiao Bi-khim sebagai rakan kongsinya, mengikut laporan media tempatan dan Barat yang dimuat naik pada Khamis. Hsiao, digambarkan oleh sebagai “seorang penutur Inggeris lancar dengan kaitan mendalam di Washington,” telah menjadi duta Taipei ke AS sejak 2020.

Berita itu datang sehari selepas parti pembangkang utama Taiwan bersetuju untuk membentuk tiket bersama pada Januari untuk menyatukan sokongan politik mereka dan meningkatkan peluang mereka menewaskan Lai dari Parti Progresif Demokratik (DPP). DPP menuduh parti lawan dikawal oleh Parti Komunis China (CCP) dan menurut kehendak “Beijing”.

Pilihan raya itu kemungkinan akan menentukan sama ada Taiwan boleh meredakan ketegangan dengan Beijing, yang telah bersumpah untuk menyatukan semula dengan wilayah berpisah – dengan kekerasan, jika perlu. Kuomintang (KMT) dan Parti Rakyat Taiwan (TPP) telah berjanji untuk mengejar rundingan dengan kerajaan tanah besar untuk “mengembalikan keamanan dan kestabilan di Selat Taiwan.” Pegawai China telah menabalkan Lai sebagai pemisah dan “pengganggu”.

Beijing menggantung hubungan diplomatik dengan Taipei selepas Tsai Ing-wen DPP mengambil alih jawatan sebagai presiden pada tahun 2016. Tsai telah menganjurkan lawatan oleh politikus AS, yang mengganggu CCP, dan telah meningkatkan pembelian persenjataan Amerika. Untuk bahagiannya, Tentera Pembebasan Rakyat telah menjalankan latihan perang besar-besaran di Selat Taiwan.

Kaji selidik terbaru oleh stesen penyiaran Taiwan TVBS menunjukkan bahawa Lai memimpin perlumbaan presiden dengan sokongan 33% pengundi. Calon TPP Ko Wen-je dan Hou Yu-ih KMT masing-masing mendapat sokongan 24% dan 22%. TPP dan KMT bersetuju pada Rabu untuk memilih salah seorang daripada calon mereka, berdasarkan analisis bersama kaji selidik, kemudian untuk membuat calon rakan kongsinya naib presiden.

TVBS berkata pengumuman rasmi tentang pemilihan Hsiao sebagai rakan kongsinya Lai dijangka dibuat pada Isnin, hari pertama untuk pendaftaran calon rasmi. Hsiao kini menghadiri kemuncak Asia Pasifik untuk Ekonomi (APEC) di San Francisco, di mana Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah mengadakan pertemuan yang lama ditunggu dengan Presiden China Xi Jinping pada Rabu.

Duta akan kembali ke Taiwan untuk kempen presiden selepas kemuncak APEC. Jurucakap kempen Lai, Vincent Chao, enggan mengesahkan bahawa Hsiao akan menyertai tiket DPP. Tanpa menamakan calon yang dipilih, beliau memberitahu Reuters bahawa rakan kongsinya akan “menguatkan komitmen kami kepada rakyat Taiwan dan komuniti antarabangsa bahawa demokrasi, keamanan dan kemakmuran akan terus menjadi nilai panduan kami.”

Mantan pegawai Pentagon Randall Schriver menggambarkan Hsiao sebagai penggalak hubungan AS-Taiwan yang baik. “Jika duta Hsiao menjadi naib presiden, tiada keraguan ini akan menjadi kepentingan hubungan AS-Taiwan,” katanya kepada Reuters.

Hsiao dilahirkan di Jepun kepada bapa Taiwan dan ibu Amerika. Beliau menghadiri kolej di AS dan lama berkhidmat sebagai jurucakap antarabangsa untuk DPP. Beijing sebanyak dua kali mengenakan sanksi ke atas Hsiao dan memanggilnya pemisah keras kepala. Sanksi terkini datang pada April, melarang beliau dan ahli keluarganya daripada mengembara ke tanah besar, Hong Kong atau Macau.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)