Tampon dan pengikat menstruasi percuma kini diperlukan di tandas lelaki di bawah kawalan kerajaan Kanada

(SeaPRwire) –   Semua majikan yang dikawal secara persekutuan di Kanada kini dikehendaki menyediakan produk seperti tampon dan pembalut dalam semua tandas, termasuk tandas lelaki.

Peraturan baharu, yang berkuat kuasa awal bulan ini di bawah pentadbiran kiri sayap, menyatakan bahawa produk bulanan perlu ada “di semua bilik tandas, tidak kira jantina yang ditandakan,” mengikut laman sesawang Jabatan Pembangunan Sosial dan Pekerjaan Kanada.

“Ini bermakna setiap bilik tandas untuk lelaki, perempuan dan semua jantina perlu mempunyai produk bulanan,” kata laman sesawang itu, memberitahu bahawa ketersediaan barangan ini “memberi perlindungan lebih baik kepada pekerja yang mengalami haid dan memastikan mereka rasa selamat untuk guna bilik tandas yang paling mencerminkan jantina mereka.”

Dasar itu terpakai ke atas semua jabatan perkhidmatan awam persekutuan, syarikat milik kerajaan, bank, lapangan terbang dan landasan keretapi, mengikut Syarikat Penyiaran Kanada (CBC).

Produk itu bertujuan untuk kegunaan pekerja dan bukan ahli awam, laporan CBC melaporkan.

Tambahan pula, semua majikan yang terlibat dikehendaki memastikan bekas tertutup untuk buang sisa juga disediakan.

“Bekas buang harus diletakkan di setiap bilik tandas yang mempunyai satu tandas,” baca dasar itu di laman sesawang kerajaan. “Dalam bilik yang mempunyai beberapa tandas, bekas buang perlu ada di setiap kubikel tandas.”

Walaupun dasar perubahan itu berkuat kuasa pada 15 Disember, kebanyakan majikan yang dikawal secara persekutuan sudah mula menyediakan produk bulanan percuma di tandas mereka beberapa hari sebelum tarikh akhir.

Mantan Senator konservatif Kanada Linda Frum memulakan kecoh dalam talian tiga hari sebelumnya selepas dia muat naik gambar bekas produk di dalam tandas lelaki untuk ahli Parlimen transgender.

“Dahulu, apabila hanya wanita yang mengalami haid, kita perlu bayar untuk produk kita sendiri,” Frum muat naik ke X. “Tapi sekarang apabila lelaki juga mengalami haid, produk ini, bermula minggu ini, dikehendaki percuma di semua tandas lelaki di semua tempat kerja bersekutu, termasuk Parlimen Hill — tempat gambar ini diambil hari ini.”

Muat naik Frum yang berseloroh itu menjadi viral dalam talian, mendapat hampir 900,000 tontonan.

Satu responden menulis, di mana Frum menjawab, “Betul.”

Usaha untuk mendapatkan produk itu ke dalam semua tandas dikawal kerajaan Kanada bermula beberapa tahun lalu apabila pelbagai kumpulan penyokong seperti Here For Her, United Way, Period Packs, dan Canadian Women’s Foundation memulakan lobi kepada kerajaan Kanada.

Rachel Ettinger, pengasas Here For Her, kumpulan tertumpu kepada , memulakan petisyen yang akhirnya dibentangkan di Dewan Rakyat Kanada.

“Bukan sahaja wanita atau mereka yang mengenalpastikan diri sebagai wanita yang mengalami haid, tetapi lelaki transgender, bukan binari jantina dan orang dua semangat juga mengalami haid, dan semua yang mengalami haid,” kata Ettinger kepada CBC. “Kita tidak boleh minta orang mengenalpastikan diri dalam tempat kerja,” kata White kepada CBC. “Mengapa tidak menampung semua jika boleh? Mengapa tidak tetapkan piawaian tertinggi sebagai agensi berperaturan persekutuan?”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.