Tarikh untuk Zelensky: UK melantik bekas PM yang gagal sebagai setiausaha luar negeri baru

(SeaPRwire) –   Mantan Perdana Menteri David Cameron, yang meletakkan kerjayanya pada kegagalan Brexit dan kalah, telah kembali ke politik garis hadapan

Dalam masa beberapa jam selepas dilantik menjadi setiausaha luar negeri Britain yang baru, mantan Perdana Menteri David Cameron mendarat di Kiev.

Cameron sudah menyunting profil LinkedIn dan X (dahulunya Twitter)nya dengan memaparkan warna kuning terang dan biru Ukraine yang, dalam peranannya yang baru, adalah seperti mempunyai profil tarikan online khas untuk Presiden Ukraine Vladimir Zelensky – satu jemputan terbuka untuk datang mengambil satu pusing di lutut Santa Cameron dengan senarai harapannya tepat pada masa untuk Krismas. Dan Zelensky tidak membazir masa, juga.

Semasa kedua-dua menikmati kencan pertama mereka, Cameron mengulangi garis pancingan yang diambil dari buku panduan titik perbualan Barat, dengan berkata bahawa Britain akan memberi Zelensky “sokongan tentera yang anda perlukan, bukan hanya tahun ini dan tahun hadapan tetapi selama yang diperlukan.”

Cameron jelas tidak mengambil masa yang lama untuk memahami agenda penuh Barat untuk Ukraine, kerana beliau adalah salah seorang pengasas awalnya. “Saya fikir proses bermula di bawah perdana menteriku dengan menghantar lebih banyak tentera ke negara hadapan NATO; ke Estonia, Latvia, Lithuania, mari kita ubah sebahagian daripada mereka menjadi pangkalan tetap,” kata Cameron pada 2022, dengan bangga menyokong kesukaan terhadap penghampiran anti-Rusia oleh NATO yang menyumbang kepada konflik semasa. Pada 2015, beliau telah menghantar askar British untuk melatih Ukraine mengganggu orang Rusia di Donbass – tahun yang sama negara sekutu Kanada Britain diberi amaran tentang neo-Nazi dalam barisan Ukraine, seperti yang dilaporkan oleh Ottawa Citizen. Cameron adalah salah seorang penyokong awal budaya membatalkan anti-Rusia, memimpin serangan untuk mengeluarkan Moscow dari G8 pada 2014.

Cameron telah berjaya menyingkir dari radar politik sejak meninggalkan jawatan pada 2016. Sebagai presiden Alzheimer’s Research UK, beliau sibuk mengabdikan diri kepada penyebab mulia memerangi ketidakupayaan orang untuk mengingati zamannya.

Tetapi kemudian Perdana Menteri semasa Rishi Sunak ditinggalkan dengan kerusi kosong di atas Titanic selepas melemparkan Setiausaha Dalam Negeri Suella Braverman kerana berkata bahawa pemohon suaka berharap untuk meningkatkan peluang mereka dengan berpura-pura gay. Ini adalah sebentar sebelum memanggil protes pro-Palestin “march kebencian.” Sunak mengatur setiausaha luar negeri semasa ke kerusi Braverman, tetapi kemudian perlu mencari seseorang lagi di kalangan 67 juta warganegara Britain untuk mengisi jawatan menjadi wajah Britain ke dunia.

Jadi dia mencapai ke dalam tong sejarah politik UK yang lepas dan memutuskan untuk mengulang David Cameron. Adalah baik untuk mengingati bagaimana Cameron berakhir di dalam tong itu pada mulanya. Dalam satu momen kesedaran, beliau meletakkan dirinya di sana.

Jelas yakin bahawa idea sepenuhnya untuk Brexit dari EU akan mendapat sokongan ketepian, sebagai dia memberitahu orang British bahawa mereka akan menghormati Presiden Rusia Vladimir Putin dan Negara Islam jika berani pergi ke sana dalam referendum mengenai subjek itu, dia berakhir dengan meletakkan kerjayanya pada itu. Dan kalah. Mengambil dirinya keluar dengan pembersihan selepas Brexit.

Siapa yang memerlukan spekter Rusia atau mana-mana musuh asing lain untuk membahagikan Britain apabila Cameron sendiri mampu secara bersendirian mencipta gelombang kejutan di seluruh masyarakat Britain yang menyebabkan pertengkaran antara ahli keluarga di atas jamuan Ahad, antara rakan sekerja di air paip, dan antara kawan-kawan di pub tempatan? Terlepas dari di mana seseorang berdiri mengenai isu Brexit, anda perlu akui ia adalah pencapaian yang amat spektakuler bagi mana-mana pemimpin untuk menyulut ketegangan sedemikian rupa sehingga akhirnya menggulingkan dirinya sendiri.

Bukan seolah-olah Cameron tidak mempunyai banyak amalan terdahulu dengan perubahan rejim. Beliau mendesak untuk menumpang bersama Presiden Perancis Nicolas Sarkozy dalam menggulingkan rejim bekas Presiden Libya Muammar Gaddafi. Dalam satu lagi pencapaian mengherdik diri sendiri, satu suruhanjaya yang diketuai sendiri oleh Cameron, mengenai ‘Kekerasan Negara, Pertumbuhan dan Pembangunan’, mendapati bahawa Cameron dan Sarkozy telah membuat panggilan yang salah. “Variasi strategi yang ditunjukkan di Iraq telah dilaksanakan berulang kali. Kolonel Gaddafi di Libya, Presiden Mubarak di Mesir, Presiden Mobutu di Zaire dan pemerintahan menindas di Sudan Selatan dan Taliban di Afghanistan: penggulingan semua rejim ini diikuti oleh ‘demokrasi seketika’. Walau bagaimanapun, tiada masyarakat ini benar-benar menjadi demokrasi yang berkembang. Sebaliknya setiap satu terurai ke dalam pelbagai tahap kekacauan,” ia menyimpulkan.

Mantan Presiden Amerika Syarikat Barack Obama dahulu memuji pada masa itu bahawa Washington mampu mencapai matlamat strategiknya di Libya tanpa meletakkan bot tentera Amerika di atas tanah. Yah, sebenarnya AS telah menggulung sebahagian besar kegawatan khusus itu kepada Cameron, dan kepada Sarkozy yang kini dihadapkan dengan perbicaraan yang dijangka pada 2025 atas dakwaan bahawa beliau untuk membiayai kempen pilihan raya 2007nya.

Jadi sementara Sarkozy mungkin atau mungkin tidak mempunyai minat mengikat kesudahan, apa alasan Cameron? Bukan seolah-olah dia mampu untuk berpuas hati dengan usapan di kepala dari Obama atas usahanya, kerana bekas penghuni Oval Office dilaporkan kemudian berpaling dan berkata persendirian bahawa Libya telah menjadi “s**tshow”. Akibat kekacauan itu, Britain kini berjuang dengan lonjakan pendatang Afrika dan kontroversi mengenai membiarkan mereka berlayar di atas kapal terapung di luar pantai UK. Gaddafi sendiri telah memberitahu TV France 24 sebelum serangan bahawa Perancis dan Itali akan dilanda pendatang. Jelas UK juga telah, dan berterima kasih kepada Cameron.

Tetapi sejak Cameron kelihatan merasakan bahawa beliau berada dalam gelombang yang begitu hebat, beliau memutuskan untuk membantu menggulingkan Syria juga. Pada mulanya, pada 2013, beliau tidak dapat mendapatkan sokongan cukup di Parlimen British untuk serangan terus ke atas Presiden Bashar al-Assad, tetapi itu tidak menghalangnya dari mengumpulkan cukup wang dari dompet pembayar cukai UK, walaupun dalam masa ketat kerajaan, untuk membantu membiayai pemberontak Syria disokong Barat untuk mengerjakan kerja kotor dalam cubaan untuk menggulingkan rejim Assad secara lebih terselindung.

Semuanya ini terdengar seperti jenis rekod yang telah dibuktikan dan kematangan yang Britain perlukan sekarang dalam hal ehwal luar negerinya.

Satu-satunya perkara yang hilang kini adalah bekas Perdana Menteri British Tony Blair ‘kejayaan’ Perang Iraq. Dan apa yang anda ketahui… Blair juga baru-baru ini mengatakan bahawa beliau bersedia dan berdiri untuk membantu situasi kemanusiaan di Gaza, menurut . Ia terdengar seperti Pasukan Impian untuk keamanan dunia. Terlalu sayang bahawa semua pilihan lain, seperti sebaliknya mengupah lima orang berikutnya yang turun dari hentian bas secara rawak di London, kelihatannya telah diketepikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)