Tebusan Israel yang dibebaskan, 71, renungkan penyelamatan ‘nyata’ dari Hamas di Rafah

(SeaPRwire) –   Ledakan membangunkan Luis Har tengah malam dan dia berguling dari tilamnya mencari perlindungan. Inilah saatnya, dia fikir, mengharapkan bangunan di mana dia ditahan untuk runtuh.

Kemudian datang tembakan besar. Dan seseorang memanggil namanya dan memanggil: “Ini IDF, kami datang untuk membawamu pulang.”

Ia surreal, kata Har tentang penyelamatan Februari 12 oleh pasukan khas Israel setelah lebih empat bulan dalam tawanan Hamas.

“Dalam perjalanan saya bahkan bertanya kepada salah seorang askar – ‘Ceritakan saya, adakah anda pasti kita tidak berada di filem?’ Kerana saya tidak pasti. Begitu banyak yang berlaku. Adakah ia nyata, adakah ia tidak nyata,” kata Har. “Bahkan hari ini, saya tidak tahu apa yang nyata dan apa yang tidak.”

Har, kini 71 tahun, diambil sebagai tebusan di selatan Israel. Dia dan empat ahli keluarga, salah satunya keponakan remaja pasangannya yang membawa anjingnya, diambil dengan senjata api dari sebuah rumah di Kibbutz Nir Yitzhak dan dibawa ke Gaza.

Tiga tebusan wanita dibebaskan semasa gencatan senjata selama seminggu November. Har dan abang lelaki berusia 61 tahun pasangannya ditahan di sebuah bangunan di bandar selatan Rafah sehingga penyelamatan mereka pada bulan Februari.

Dia mengingat lalui hari dengan berbual tentang perkara yang mereka ingin masak atau di mana mereka akan pergi melancong. Terdapat tempoh depresi apabila mereka menarik diri dan tidak bercakap atau tersenyum, katanya.

Itulah ketika dia membayangkan bercakap dan bermain dengan cucu-cucunya. Dan dipeluk oleh mereka.

“Saya rasa ia, pada badan saya. Dan kemudian air mata akan mula mengalir,” katanya.

Har berbual dengan Reuters dari ibu pejabat di Tel Aviv untuk forum penduduk kampung. Penduduk komunitinya, seperti ribuan penduduk bandar sempadan Israel yang dipindahkan, belum kembali ke rumah.

Perkara paling penting untuk sekarang, katanya, adalah kepulangan 134 tebusan yang tinggal.

“Cukup dengan penderitaan keluarga mereka,” katanya. “Ia penting. Setiap hari yang berlalu adalah mengerikan.”

Israel telah menyatakan ia tidak akan mengakhiri perang ganasnya terhadap Hamas sehingga mereka semua dibebaskan.

Har berkata kadang-kadang dia terjaga tengah malam memikirkan pembuat tebusannya. Atau bahawa bunyi keras boleh memicu kenangan yang menyakitkan.

“Mustahil hanya lupakan tentang ia, seperti dan kita selesai. Tidak, ia di dalam.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.