Tenaga berkurangan Ukraine menggerakkan usaha perekrutan, cadangan untuk menurunkan umur draf

(SeaPRwire) –   Ukraine akan mencuba untuk mengubah peraturan mereka bagi perekrutan, yang mungkin termasuk perubahan kepada keperluan umur, untuk memperkukuh tentera terhadap pencerobohan Rusia.

“Undang-undang ini perlu bagi pertahanan negara kita dan setiap askar yang kini berada di barisan hadapan,” ahli parlimen Ukraine Rustem Umerov menghujahkan menyokong perubahan undang-undang. “Ia perlu diluluskan secepat mungkin.”

“Pasukan kami sudah menyediakan versi baru rang undang-undang tentera, dengan mengambil kira semua cadangan yang dipersetujui dalam urusan kerja dengan ahli-ahli parlimen dalam mesyuarat jawatankuasa keselamatan negara, pertahanan dan perisikan,” Umerov tambah.

Draf undang-undang sebelumnya tidak menerima kelulusan penuh, yang menyebabkan penarikannya. Umerov berkata dalam satu pos di Facebook bahawa rang undang-undang itu mengambil “setengah tahun dalam kumpulan kerja” dengan wakil-wakil semua faksi kerajaan untuk menyusunnya.

“Selepas pendaftaran rang undang-undang di Parlimen, kami… mengambil bahagian dalam perbincangan dan mesyuarat tertutup, menerangkan keperluan perbincangan ini,” kata Umerov. “Semua amaran telah didengar dan diambil kira.”

Umerov menerangkan bahawa rang undang-undang itu akan membolehkan tentera Ukraine untuk mengatur giliran pasukannya, dengan menekankan askar-askar “perlu diberi peluang berehat,” memanggil sebarang penangguhan dalam proses itu “tidak dapat diterima.”

“Pejuang yang telah berada di barisan hadapan perlu diberi pilihan sama ada untuk kekal dalam tentera. Mereka yang memilih untuk kekal akan perlu cuti sekurang-kurangnya beberapa bulan. Itu adil,” beliau menulis. “Askar-askar yang dipanggil untuk berkhidmat akhirnya dibenarkan pulang ke rumah. Itu adil.”

Salah satu perkara utama pertikaian dalam draf undang-undang itu akan cuba untuk mengurangkan umur minimum untuk dipanggil berkhidmat daripada 27 ke 25 bersama-sama dengan panggilan elektronik dan hukuman bagi mereka yang tidak mengikuti panggilan tentera dengan betul.

Bahasa draf undang-undang baru menunjukkan bahawa pengerahan akan dikenakan tempoh 36 bulan dan termasuk pengecualian bagi calon perekrut daripada pengajian tinggi atau bidang berpakar.

Rakyat Ukraine pada awal konflik, menyertai dalam bilangan besar yang mengekalkan kekuatan tentera kuat. Kisah-kisah diceritakan bagaimana wanita tua pun telah menyertai latihan tentera untuk menangkis pencerobohan Rusia.

Memasuki tahun kedua konflik, Kyiv mengharapkan untuk musim bunga dan panas, tetapi usaha itu gagal menghasilkan keputusan yang dijangkakan, membawa banyak pihak mempersoalkan masa depan konflik dan menentang sebarang rancangan lanjut untuk membiayai dan menyokong Ukraine tanpa penghujung jelas bagi konflik itu terlihat.

Rakyat Ukraine kini memulakan soalan yang sama seperti kerajaan menekan untuk memperluaskan tentera mereka: Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy dalam konferensi akhir tahun mendedahkan bahawa pegawai tentera telah meminta serbuan 450,000 hingga 500,000 perekrut, dilaporkan NPR.

Zelenskyy enggan menyokong perintah itu tanpa maklumat lanjut, dengan menyatakan kebimbangan terhadap kos ekonomi berat untuk merekrut usaha sedemikian. Gen. Valeriy Zaluzhny, ketua tentera Ukraine, beberapa hari kemudian menafikan sebarang nombor khusus yang diminta tetapi mengkritik pejabat-pejabat tentera.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.