Tentera AS evakuasi kakitangan bukan penting dari kedutaan di Haiti, tingkatkan keselamatan ketika keganasan geng sedang berlangsung

(SeaPRwire) –   Tentera Amerika Syarikat telah menghantar pasukan ke Haiti untuk mengangkut kakitangan bukan penting dari kedutaan Amerika Syarikat dan membantu memperkukuh keselamatan di tengah keganasan geng yang menghantui negara Caribbean itu.

Pemerintah Operasi Selatan Amerika Syarikat memberitahu Digital bahawa pasukan tentera Amerika Syarikat telah menjalankan operasi atas permintaan Kementerian Luar Negeri untuk memperkukuh keselamatan.

Pemerintah Operasi Selatan Amerika Syarikat berkata kakitangan bukan penting telah diangkut udara, dan tiada warganegara Haiti yang berada di atas kapal terbang. Kakitangan bukan penting boleh termasuk keluarga diplomat, tetapi kedutaan telah sebelum ini mengarahkan keberangkatan untuk kakitangan bukan penting dan semua ahli keluarga pada Julai.

Kawasan sekitar kedutaan di ibu negara, Port-au-Prince, kebanyakannya dikuasai geng.

“Kedutaan kami kekal fokus kepada usaha kerajaan Amerika Syarikat untuk menyokong rakyat Haiti, termasuk menggerakkan sokongan untuk Polis Kebangsaan Haiti, mempercepat penempatan Misi Sokongan Keselamatan Bersekutu PBB yang dibenarkan, dan mempercepat peralihan kuasa yang aman melalui pilihan raya bebas dan adil,” kata Pemerintah Operasi Selatan.

Perkembangan terbaru di Haiti datang selepas Perdana Menteri negara yang tertekan, Ariel Henry, pergi ke Kenya untuk melobi penempatan polis dari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk melawan geng. Tetapi mahkamah Kenya menetapkan pada Januari bahawa penempatan sedemikian akan menyalahi perlembagaan.

Henry, yang menghadapi seruan untuk meletak jawatan atau membentuk majlis peralihan, masih tidak dapat kembali ke rumah. Beliau tiba di Puerto Rico pada Selasa selepas tidak dapat mendarat di Republik Dominika, jiran Haiti.

Presiden Dominika, Luis Abinader, berkata pada Sabtu bahawa Henry tidak dibenarkan masuk negaranya kerana “sebab-sebab keselamatan” dan kehadirannya di sana “tidak dianggap sesuai.”

Henry, pakar pembedahan saraf, dilantik sebagai Perdana Menteri Haiti selepas pembunuhan Presiden Jovenel Moise pada Julai 2021. Henry bersetuju pada bulan lepas untuk mengadakan pilihan raya umum menjelang pertengahan 2025, dan komuniti antarabangsa cuba mencari beberapa pasukan tentera asing bersedia melawan keganasan geng di sana.

Di Port-au-Prince pula, polis dan pengawal istana bekerja pada Sabtu untuk merebut semula beberapa jalan selepas geng melancarkan serangan besar-besaran kepada sekurang-kurangnya tiga stesen polis.

Pengawal dari Istana Kebangsaan disertai kenderaan berperisai cuba menetapkan perimetri keselamatan di sekitar salah satu daripada tiga stesen bandar selepas polis melawan serangan geng pada Jumaat malam.

Serangan geng tanpa henti telah memerangkap negara selama lebih seminggu dan meninggalkannya dengan bekalan asas yang semakin berkurangan. Pegawai Haiti memanjangkan keadaan darurat dan jam malam pada Khamis apabila geng terus menyerang institusi penting negara.

Pemimpin Caribbean telah memanggil mesyuarat kecemasan Isnin di Jamaica mengenai apa yang mereka panggil situasi “genting” Haiti. Mereka menjemput Amerika Syarikat, Perancis, Kanada, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Brazil ke mesyuarat itu. Belum jelas sama ada Henry akan hadir.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.