Tentera Jepun berjuang untuk merekrut wanita berikutan siri kes gangguan seksual

(SeaPRwire) –   Sebagai Jepun memulakan satu pembaharuan besar, ia menghadapi kesukaran untuk mengisi barisan tentera dengan wanita yang diperlukannya, dan para pembuat dasar telah berjanji untuk merekrut.

Berikutan gelombang kes gangguan seksual, bilangan wanita yang memohon untuk menyertai Pertahanan Diri Sendiri (SDF) menurun sebanyak 12% pada tahun berakhir Mac 2023, selepas beberapa tahun pertumbuhan yang stabil. Sesetengah mangsa telah menyatakan bahawa budaya gangguan yang melekat boleh menghalang wanita daripada menyertai.

Tetapi sembilan bulan selepas kementerian pertahanan berjanji untuk mengambil langkah drastik, ia tidak mempunyai rancangan untuk bertindak terhadap satu cadangan utama yang dikeluarkan oleh panel bebas pakar – melaksanakan sistem kebangsaan untuk mengkaji piawaian latihan anti-gangguan – mengikut dua pegawai kementerian bertanggungjawab untuk latihan.

panel telah mengenal pasti dalam laporan yang diterbitkan pada Ogos bahawa pendidikan gangguan tentera yang cetek – yang hanya membuat sebutan terhad terhadap gangguan seksual – dan kekurangan penyeliaan pusat terhadap latihan sedemikian adalah faktor penyumbang kepada masalah budaya dalam institusi itu.

Ketua panel itu, Makoto Tadaki, berkata sesetengah sesi latihan – salah satunya yang dilaporkan oleh Reuters – tidak sepadan dengan keadaan sebenar.

Seorang wanita tentera yang sedang menyaman kerajaan atas satu dakwaan gangguan seksual juga berkata dalam temubual bahawa pendidikan yang diterimanya selama 10 tahun lepas tidak berkesan.

Panggilan untuk menghapuskan gangguan dan meningkatkan bilangan wanita tentera datang ketika Jepun yang semakin menua menghadapi ancaman yang meningkat daripada China, Korea Utara dan Rusia dan mengurusi warisan memuakkan masa lalunya semasa perang.

Wanita hanya membentuk 9% daripada tenaga kerja tentera di Jepun, berbanding 17% di Amerika Syarikat, sekutu utama Tokyo dalam bidang keselamatan.

SDF merujuk soalan Reuters kepada kementerian pertahanan, yang berkata dalam respon melalui emel bahawa gangguan “tidak boleh dibenarkan sama sekali, kerana ia memusnahkan kepercayaan bersama di antara anggota tentera dan menghakis kekuatan mereka.”

Kementerian berkata ia telah menganjurkan kuliah pencegahan gangguan oleh pakar luar sejak 2023, menjadikan sesi lebih bersifat perbincangan dan merancang untuk menjemput pakar khas mengkaji latihannya tahun ini.

Ia tidak menjawab soalan mengenai sama ada ia akan melaksanakan cadangan panel untuk menyatukan penyeliaan latihan.

Selepas bekas askar Rina Gonoi mendedahkan dakwaan serangan seksual pada 2022, kementerian pertahanan menjalankan kaji selidik pada tahun itu yang mendedahkan lebih daripada 170 kejadian gangguan seksual yang dikatakan dalam SDF.

Mangsa dakwaan lain ialah seorang wanita tentera yang berpangkalan di Okinawa yang menuduh seorang pegawai kanan membuat komen tidak senonoh kepadanya pada 2013. Beliau kemudiannya dinamakan secara terbuka dalam bahan latihan pencegahan gangguan yang diedarkan kepada rakan sekerjanya pada 2014, katanya kepada Reuters. Pelaku dakwaan tidak dikenal pasti dalam bahan tersebut.

Reuters tidak menamakan mangsa dakwaan gangguan seksual. Dakwaannya disahkan dengan dokumen dalam saman yang difailkannya pada tahun lepas, selepas beliau mengatakan beliau telah menggunakan sepenuhnya proses aduan dalaman.

Kementerian pertahanan menawarkan modul dalam talian setiap tahun mengenai gangguan am. Ia juga menyediakan bahan latihan kepada pegawai untuk sesi bersemuka, tetapi tidak menawarkan latihan mengenai penyampaian pendidikan gangguan dan tidak menjejak bagaimana atau bila pegawai-pegawai itu melaksanakan latihan gangguan, kata dua pegawai pertahanan itu.

Pegawai-pegawai itu, yang bertutur atas syarat ketidakkenalpastian kerana sensitiviti perkara itu, membenarkan sistem sedia ada sebagai memberikan fleksibiliti kepada pemerintah.

Dua orang pegawai berpangkat tinggi berpakaian berkata terdapat kebimbangan dalam tentera bahawa terlalu banyak tumpuan kepada gangguan boleh menimbulkan isu operasi dan salah seorang mencadangkan ia mungkin membawa kepada aduan yang tidak adil.

menyatakan dalam kenyataan bahawa ia tidak mentoleransi penganiayaan dan bahawa latihannya bertujuan untuk memastikan pemerintah “tidak ragu-ragu untuk memberi panduan yang perlu dalam kerja kerana mereka bimbang mengenai gangguan.”

Tadaki, profesor itu, berkata Jepun boleh belajar daripada tentera lain.

“Amerika Syarikat, UK dan Perancis mempunyai fokus jelas yang lebih besar untuk mencegah gangguan daripada akarnya sehingga program pencegahannya dibina di sekeliling penambahbaikan iklim dan budaya dalaman organisasi mereka,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.