Tentera Mexico melancarkan syarikat penerbangan komersial, mengangkut pelancong ke resort Caribbean

(SeaPRwire) –   Telah melancarkan penerbangan komersial minggu ini dengan perkhidmatan ke destinasi pelancongan dan resort Caribbean.

Mexicana airlines merayakan penerbangan permulaannya dari Lapangan Terbang Antarabangsa Felipe Angeles, Bandar Raya Mexico pada Selasa dengan sokongan bersemangat kerajaan persekutuan.

“Ini akan menjadi warisan besar pentadbiran [Presiden Andrés Manuel López Obrador], dan akan bergema selama-lamanya,” pengawal trafik udara mengumumkan semasa penerbangan pertama usaha baharu itu berlepas.

Anak kapal di pesawat Mexicana adalah orang awam, tetapi operasi syarikat penerbangan itu dikendalikan oleh anak syarikat bebas Tentera Udara Mexico, yang pula merupakan bahagian Tentera Darat.

Perjalanan permulaan itu menghadapi beberapa kesulitan selepas keadaan cuaca yang buruk memaksa Penerbangan MXA 1788 mengalih laluan ke bandar Merida sebelum tiba di destinasi akhirnya di Tulum beberapa jam kemudian.

Mexicana bertujuan menyediakan pengangkutan udara dari kawasan metropolitan utama ke destinasi seperti Cancun, Los Cabos dan Acapulco. Ia berharap dapat meluaskan perkhidmatan ke lapangan terbang kecil, serantau juga.

Mexicana merupakan salah satu jenama penerbangan tertua di dunia, ditubuhkan sebagai usaha kerajaan pada 1921. Ia kemudian dijual dan diprivatisasikan sebelum muflis pada 2010.

Presiden merayakan pelancaran semula Mexicana sebagai “satu acara bersejarah” untuk Mexico.

López Obrador mengagungkan tentera Mexico sebagai institusi paling boleh dipercayai dan bebas rasuah di negara itu.

Beliau mengkritik keputusan pentadbiran terdahulu menjual dan memprivatisasikan syarikat milik negara sebagai rampasan wang tanpa memikirkan kepentingan terbaik negara.

Usaha kawalan negara dalam bidang tenaga, perlombongan, komunikasi, percetakan, dan banyak lagi industri lain dibubarkan sepanjang 1980-an apabila pihak berkuasa persekutuan mendakwa mereka tidak dapat menghapuskan rasuah meluas yang menjejaskan kecekapan dan keadilan syarikat-syarikat tersebut.

“Mereka telah melakukan penipuan besar,” kata López Obrador semasa sidang media. “Mereka menipu ramai orang dengan mengatakan syarikat milik negara tidak berfungsi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.