Tentera Mexico menyusup ke destinasi pelancongan popular Amerika akibat peningkatan jenayah

(SeaPRwire) –   meningkatkan tindakan keras terhadap peningkatan jenayah di destinasi pelancongan popular, Tulum, kerana pihak berkuasa cuba mencipta persekitaran yang “lebih selamat dan tenang”.

Menurut Datuk Bandar Tulum Diego Castañón Trejo, 30 anggota tambahan Tentera Laut Mexico telah ditambah kepada kehadiran penguatkuasaan undang-undang sedia ada di .

Dalam laporan yang diterbitkan, Trejo berkata bahawa 30 anggota tentera tambahan akan menaikkan jumlah kakitangan semasa ke lebih daripada 250.

Daripada 250 anggota tentera semasa yang menyediakan sokongan penguatkuasaan undang-undang di Tulum, hampir 100 daripadanya berasal dari Tentera Laut, kata Trejo.

Berita itu datang selepas seorang pelancong Amerika Syarikat ditembak dan terbunuh di resort Tulum pada bulan April.

Pihak berkuasa menyatakan bahawa pelancong itu menolak untuk menyerahkan jam tangan mahal yang dipakainya, dan ditembak oleh pencuri.

Pada tahun 2023, Jabatan Negara Amerika Syarikat mengeluarkan amaran perjalanan untuk “meningkatkan kewaspadaan”, terutamanya selepas gelap, di resort pantai di Cancun, Playa del Carmen dan Tulum, yang telah dilanda keganasan geng dadah pada masa lalu.

Pada tahun 2022, dua warganegara Kanada terbunuh di Playa del Carmen, kelihatannya kerana hutang antara sindiket dadah antarabangsa dan .

Pada tahun 2021, di Tulum, dua pelancong – salah seorang adalah penulis blog pelancongan dari California yang dilahirkan di India dan yang lain adalah warga Jerman – terbunuh apabila kelihatan mereka terperangkap dalam pertukaran tembakan antara pengedar dadah saingan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.