‘Terkesan’ mangsa selamat daripada penyelamat di Laut Mediterranean mengatakan puluhan mati dalam perjalanan dari Libya, kumpulan bantuan melaporkan

(SeaPRwire) –   Pelarian yang diselamatkan dari kapal dayung kapas yang meletus di Laut Mediterranean Tengah telah melaporkan bahawa kira-kira 60 orang yang berlepas bersama mereka lebih seminggu lalu telah meninggal dunia semasa perjalanan, kumpulan bantuan kemanusiaan SOS Mediterranee melaporkan pada Khamis.

Kapal amal Eropah Ocean Viking telah mengesan kapal dayung itu dengan 25 orang di atasnya. Dua orang tidak sedarkan diri, dan telah dievakuasi oleh helikopter Pengawal Pantai Itali untuk rawatan. Yang lain 23 dalam keadaan teruk, letih, dehidrasi dan terbakar dari bahan api di atas kapal.

Jurucakap SOS Mediterranee Francesco Creazzo berkata bahawa para pelarian itu semuanya lelaki, 12 daripada mereka kanak-kanak dengan dua daripada mereka belum remaja. Mereka berasal dari

Creazzo berkata para pelarian itu traumatik dan tidak dapat memberikan keterangan penuh tentang apa yang berlaku semasa perjalanan, dengan menambah bahawa bilangan yang hilang dan dianggap mati tidak mungkin pernah disahkan. Pertubuhan kemanusiaan sering bergantung kepada keterangan para pelarian apabila menyusun bilangan mati dan hilang di laut, dianggap telah meninggal dunia.

Pertubuhan Antarabangsa untuk Pertukaran (IOM) PBB menyatakan 227 orang telah meninggal dunia di sepanjang laluan Mediterranean Tengah yang berbahaya tahun ini sehingga 11 Mac, tidak termasuk yang dilaporkan hilang dan dianggap mati yang baru. Ini daripada jumlah keseluruhan 279 kematian di Laut Mediterranean sejak 1 Januari. Sejumlah 19,562 orang tiba di Itali menggunakan laluan itu dalam tempoh tersebut.

Para pelarian berkata bot itu berlepas dari Zawiya, Libya dengan kira-kira 85 orang di atasnya, termasuk beberapa wanita dan sekurang-kurangnya seorang kanak-kanak kecil. Enjin rosak beberapa ketika selepas berlepas, dan mereka terapung selama lebih seminggu.

“Orang-orang ini melihat banyak orang tersayang mereka mati,” salah seorang penyelamat, dikenali sebagai Massimo, berkata dalam video yang diedarkan oleh SOS Mediterranee. “Kami telah menjaga mereka. Mereka mengalami hipotermia, dan terbakar dari bahan api dan air laut.”

Ocean Viking kemudian pada malam Rabu menyelamatkan lagi 113 orang terapung di perairan antarabangsa di luar Libya dalam bot kayu, termasuk enam wanita dan dua kanak-kanak, selepas diberitahu oleh pihak berkuasa. Sebelum kedatangan Ocean Viking, kapal awam yang pertama tiba mengedarkan vest keselamatan kepada orang-orang.

Ocean Viking telah diarahkan oleh pihak berkuasa Itali ke pelabuhan Ancona, di rantau tengah Marche, Creazzo berkata.

Kumpulan kemanusiaan telah memberi amaran bahawa dasar kerajaan kanan jauh Itali menetapkan pelabuhan lebih jauh ke utara mengekalkan kapal penyelamat mereka keluar dari perairan di mana mereka boleh menyelamatkan nyawa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.