Tersangka serangan pembakaran ke atas Parlimen Afrika Selatan didapati tidak layak untuk diadili

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki yang dituduh melakukan keganasan dan kesalahan lain berkaitan kebakaran pada tahun 2022 yang menyebabkan kerosakan teruk ke atas bangunan bersejarah Parlimen Afrika Selatan di Cape Town telah diisytiharkan tidak layak untuk berdiri di mahkamah oleh mahkamah pada Isnin.

Zandile Mafe telah didiagnosis dengan skizofrenia oleh panel pakar dalam laporan, dan hakim di Mahkamah Tinggi Western Cape bersetuju dengan penilaian itu. Hakim Nathan Erasmus berkata bahawa Mafe tidak dapat memahami tuduhan terhadapnya.

Mafe telah menyatakan bahawa beliau layak untuk berdiri di mahkamah dan telah mengakui dalam perbicaraan mahkamah sebelum ini untuk memulakan kebakaran pada Januari 2022. Beliau berkata beliau melakukannya sebagai protes terhadap Parlimen, kerajaan tempatan di Cape Town dan kerajaan negara. Beliau berkata semua mereka telah gagal rakyat.

Dalam satu keluaran mahkamah sebelum ini, beliau mengancam untuk membakar bangunan Parlimen sekali lagi dan mencabar mahkamah untuk menghantarnya ke penjara, berkata beliau tidak takut dengan hukuman penjara seumur hidup.

Peguam Mafe berkata dalam perbicaraan Isnin bahawa beliau akan merayu keputusan itu dan mahu kliennya berdiri di mahkamah. Mafe juga dituduh dengan pembakaran dan memasuki tanpa kebenaran.

Kebakaran itu bermula pada waktu malam Tahun Baru atau awal pagi 2 Jan. Ahli parlimen dan pekerja Parlimen berada dalam cuti dan bangunan itu ditutup dan tidak diduduki. Tiada yang cedera.

Ia terbakar selama tiga hari dan memerlukan lebih daripada 300 bomba untuk akhirnya memadamkannya. Bangunan Parlimen lama kini digunakan untuk pejabat dan bangunan Dewan Negara di mana ahli parlimen Afrika Selatan duduk juga mengalami kerosakan teruk, dengan sebahagian daripadanya musnah sepenuhnya.

Bangunan Dewan Negara adalah tempat Presiden F.W. de Klerk berdiri ketika pembukaan Parlimen pada tahun 1990 dan mengumumkan bahawa beliau membebaskan Nelson Mandela dari penjara dan secara efektif mengakhiri sistem pemerintahan minoriti kulit putih apartheid, satu peristiwa yang menggema di seluruh dunia.

Bilik Dewan Negara masih ditutup dan anggaran menyatakan kerosakan itu akan menelan kos sekitar $120 juta dan mengambil masa sekurang-kurangnya tiga tahun untuk membaikinya. Kebakaran itu juga menyebabkan kritikan terhadap kegagalan keselamatan yang nampaknya.

Mafe ditangkap di kompleks Parlimen tidak lama selepas kebakaran dilaporkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.