Tiada bukti pengunjung ‘luar angkasa’ – NASA

Agensi angkasa AS mengakui tiada bukti pelawat ‘luar angkasa’ – NASA

Panel saintis dan pakar bebas yang ditugaskan oleh NASA untuk menyiasat asal-usul laporan penglihatan yang banyak tentang Fenomena Anomali yang Tidak Dikenali, dikenali sebagai UAP atau UFO, berkata pada Khamis bahawa tiada bukti telah ditemui untuk menunjukkan bahawa cahaya yang tidak dapat dijelaskan di langit adalah bukti pelawat dari dunia lain.

Walau bagaimanapun, dalam sidang akhbar di ibu pejabat angkasa NASA di Washington, DC, saintis NASA Dan Evans mengakui bahawa “kehadiran UAP menimbulkan kebimbangan serius tentang keselamatan langit kita” dan adalah amat penting untuk menentukan jika “fenomena ini menimbulkan sebarang risiko potensi terhadap keselamatan ruang udara.”

Panel 16 orang itu telah diadakan oleh agensi tahun lalu di tengah-tengah gelombang minat awam dalam subjek itu, terutamanya selepas kerajaan AS menyahrahsiakan himpunan rakaman yang kelihatannya menunjukkan pelbagai objek yang tidak dikenali melakukan manuver melanggar fizik, seringkali tanpa sebarang cara pendorongan yang jelas.

Berucap selepas penerbitan laporannya setebal 36 halaman mengenai subjek itu, pentadbir NASA Bill Nelson mengesyorkan penggunaan beberapa kaedah, termasuk kecerdasan buatan, untuk memahami lebih lanjut penglihatan itu. Ia juga diumumkan bahawa pengarah baru telah dilantik oleh NASA untuk menyelia penyelidikan UAP.

“Intipati utama daripada kajian ini adalah bahawa masih banyak lagi yang perlu dipelajari,” kata Nelson. “Pasukan kajian bebas NASA tidak menemui sebarang bukti bahawa UAP mempunyai asal usul luar angkasa. Tetapi kami tidak tahu apa UAP ini.”

Laporan itu juga menyatakan bahawa, walaupun banyak penglihatan mempunyai penjelasan yang tidak membahayakan, beberapa lain yang dikaji “tidak boleh dikenal pasti dengan serta-merta sebagai fenomena buatan manusia atau semula jadi yang diketahui.” Ia menambah bahawa kemungkinan “teknologi alien yang tidak diketahui berpotensi beroperasi di atmosfera Bumi” tidak boleh dikesampingkan.

Penerbitan penemuan NASA menyusul kesaksian Kongres Julai oleh pegawai perisikan Tentera Udara berpengalaman 14 tahun, yang memberitahu pembuat undang-undang bahawa kerajaan AS secara rutin menyembunyikan maklumat daripada orang ramai tentang kewujudan UAP.

Semasa kesaksiannya, David Grusch berkata bahawa beliau telah dimaklumkan tentang “program perolehan semula dan kejuruteraan songsang jatuh UAP berbilang dekad” semasa kerjayanya. Beliau juga menyatakan bersumpah bahawa kerajaan mempunyai pesawat “bukan manusia” dalam milikannya dan bahawa “biologik” telah diperoleh dari tapak runtuhan.

Laporan itu datang sehari selepas Kongres Mexico dibentangkan dengan bukti yang dikatakan mayat alien bermumia berusia 1,000 tahun yang diambil dari lombong alga di Peru. Wartawan dan penyelidik di pusat tuntutan itu pernah mempunyai tuntutan serupa yang telah dibongkar pada masa lalu.