Tribunal Vatican menolak saman pemecatan yang salah terhadap juruaudit dalam kes yang mendedahkan kain kotor

(SeaPRwire) –   ROME (AP) — Mahkamah telah menolak saman pemecatan yang tidak adil yang dibawa oleh bekas ketua audit umum Takhta Suci dan mengarahkannya untuk membayar balik dalam kes yang mendedahkan sisi tidak senonoh reformasi kewangan Paus Francis.

Libero Milone dan timbalannya yang telah meninggal dunia telah menyaman Takhta Suci untuk 9.3 juta euro, mendakwa mereka secara dasarnya dipaksa oleh polis Vatican dan dipaksa meletak jawatan pada tahun 2017 atau berisiko ditahan dan didakwa atas kerja mereka menyiasat dan mengaudit kewangan Takhta Suci.

Dalam keputusan yang dikeluarkan Rabu, mahkamah menolak dakwaan mereka. Mahkamah mendapati bahawa sasaran utama saman itu, setiausaha negara Vatican, tidak boleh dianggap bertanggungjawab atas kerosakan yang didakwa oleh Milone dan timbalannya, Ferruccio Panicco.

Ia mengarahkan mereka membayar lebih daripada 110,000 euro sebagai balik kepada setiausaha negara dan pejabat ketua audit, yang juga dinamakan dalam saman itu. Panicco meninggal dunia tahun lalu, tetapi harta pusakanya kekal sebagai plaintif dalam kes ini.

Milone enggan memberi komen lewat Rabu.

Dalam saman itu, para pengaudit berkata mereka mendedahkan amalan kewangan yang menakjubkan di “sarang ular” selepas Francis memulakan proses membersihkan rumah kewangan.

Mereka berkata mereka percaya mereka dipaksa berundur kerana beberapa kardinal dan monsignor “merasa terancam oleh siasatan dan permintaan ringkas untuk penjelasan.”

Mereka mengenal pasti Kardinal Angelo Becciu, ketika ketua pegawai eksekutif yang berkuasa di setiausaha negara, sebagai orang yang menyusun pemecatan mereka. Tetapi mahkamah mendapati Becciu tidak bertindak dalam kapasiti rasminya dalam urusannya dengan mereka.

Becciu baru-baru ini dijatuhi hukuman oleh mahkamah yang sama atas penggelapan dan dijatuhi hukuman 5 1/2 tahun penjara berhubung peranannya dalam urusan kewangan Vatican yang lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.