Trudeau gagal menangani kebakaran hutan, menjadikan Kanada sebagai negara yang paling tercemar di benua itu: kritikus

(SeaPRwire) –   Satu kajian baru mendapati bahawa Kanada mempunyai udara paling tercemar di mana-mana negara Amerika Utara pada tahun 2023, dengan kritikan menyatakan tindak balas kerajaan Trudeau yang berserakan kepada bencana itu mungkin memperburuk keadaan.

“2023 menandakan kali pertama dalam sejarah laporan kami bahawa Kanada mempunyai tahap PM2.5 yang begitu tinggi,” kata Natasha Ganes, Pengurus Hubungan Awam untuk IQAir Amerika Utara, kepada Digital. “Kebakaran hutan pada musim panas 2023 telah memusnahkan kualiti udara di seluruh bukan sahaja Kanada, tetapi juga Amerika Syarikat disebabkan oleh asap lintang dan pencemaran udara yang bergerak merentasi sempadan.”

“Semasa Mei 2023, tahap PM2.5 di Alberta meningkat hampir sembilan kali berbanding tempoh yang sama pada 2022,” tambah Ganes. “Sebenarnya, kebanyakan 10 bandar tercemar di Kanada pada 2023 berada di Alberta disebabkan kebakaran itu.”

Trudeau terus memberi amaran mengenai perubahan iklim, bahkan mengatakan pada 2021 bahawa “tindakan iklim tidak boleh menunggu” dan berikrar untuk “mencipta ekonomi hijau” sambil berusaha untuk “mengurangkan pencemaran dan membina masa depan yang lebih bersih untuk semua.”

Seorang jurucakap untuk Menteri Kesediaan Kecemasan Kanada Harjit Sajjan berkata kepada Digital, “Kerajaan Kanada percaya kepada sains. Perubahan iklim itu nyata dan tidak mengenal sempadan. Penafian bukan lagi pilihan.”

“Itulah sebabnya Kanada telah mengambil beberapa langkah untuk bersedia dan menyesuaikan diri dengan perubahan iklim dan kesannya yang tidak dapat dielakkan,” kata jurucakap itu, menegaskan bahawa 90% hutan negara dimiliki dan dikendalikan oleh masing-masing wilayah, dan kerajaan persekutuan bekerjasama dengannya dalam menangani krisis kebakaran.

Walaupun amaran-amarannya, beliau telah melakukan sedikit untuk benar-benar bersedia untuk krisis itu. Apabila kebakaran bermula, Trudeau menolak kebimbangan bahawa kerajaannya telah menyumbang kepada krisis dengan gagal mengemaskini dasar pengurusan hutan dan mengekalkan kemudahan pemadam kebakaran, serta menentang seruan untuk perkhidmatan pemadam kebakaran kebangsaan.

Institut Frasier, sebuah pemikir tangki libertarian-konservatif di Kanada, mengakui bahawa walaupun , sekadar menganggap kebakaran hutan disebabkan oleh keadaan alam sekitar, seperti yang dilakukan Trudeau awal musim panas 2023, mengabaikan isu-isu dasar domestik dan infrastruktur yang berterusan.

Menggunakan Panel Antara Kerajaan mengenai Perubahan Iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Institut Frasier dalam satu tulisan mengenai kekerapan dan tempoh “musim kebakaran” Kanada yang semakin meningkat, mencatat bahawa pegawai iklim telah menetapkan “keyakinan sederhana” bahawa perubahan iklim sahaja yang menyebabkan peningkatan “cuaca kebakaran”.

Menjelang akhir musim panas 2023, Trudeau memulakan perbincangan mengenai isu-isu pembiayaan infrastruktur, menunjukkan bahawa kerajaannya perlu melihat perbelanjaan persekutuan dalam bidang-bidang sedemikian.

“Saya fikir kita perlu memulakan perbincangan mengenai itu berkenaan kecemasan, kita pasti perlu melihatnya berkenaan pelaburan infrastruktur,” Trudeau menjawab semasa perbualan dengan pemimpin tempatan di Columbia British.

“Ini adalah sesuatu yang kami benar-benar bersedia dan menteri infrastruktur kami, antara lain, akan sepenuhnya terlibat dengannya, dan saya berharap untuk terus bekerjasama rapat dengan pemimpin wilayah dan perbandaran secara kolaboratif untuk menangani cabaran-cabaran ini,” tambah Trudeau.

Jurucakap Menteri Sajjan menegaskan bahawa “persediaan Kanada kukuh dan terus berkembang sebagaimana kami belajar daripada peristiwa-peristiwa ini.”

“Dalam kerjasama dengan wilayah dan wilayah, kami telah melabur dengan berat dalam latihan pemadam kebakaran dan pembelian peralatan pemadam kebakaran khusus yang diperlukan … termasuk untuk Orang Asli dan mengenal pasti halangan dalam latihan,” kata jurucakap itu, menegaskan kerajaan sedang meningkatkan dorongan untuk melabur dalam persediaan bencana dan meningkatkan pemulihan habitat.

“Untuk mengurangkan risiko kebakaran hutan, kami meningkatkan program FireSmart Kanada, dan sedang mencipta Pusat Kecemerlangan untuk Inovasi dan Ketahanan Kebakaran Liar,” tambah jurucakap itu. “Kami juga telah mengeluarkan Profil Risiko Kebangsaan untuk memahami risiko di seluruh negara dan meningkatkan kesiapsiagaan kami.”

Laporan kualiti udara terkini, diterbitkan setiap tahun oleh syarikat teknologi Swiss IQAir, melihat kualiti udara PM2.5 daripada 30,000 stesen pemantauan di 134 negara, wilayah dan rantau.

Zarah PM2.5 adalah zarah debu halus yang diukur 2.5 mikron atau kurang dalam diameter – biasanya dihasilkan oleh pembakaran gasoline, minyak, diesel atau kayu – dan diukur dalam kepekatan mikrogram setiap meter padu udara.

Kanada mencatat peningkatan daripada 7.4 kepada 10.3, tetapi jurucakap IQAir mengakui peningkatan kemungkinan besar berlaku akibat musim kebakaran luar biasa yang .

Kebakaran itu mengorbankan nyawa sembilan orang (termasuk lapan bomoh api dan seorang kanak-kanak) dan membakar 45.7 juta ekar – kira-kira dua kali saiz Portugal, menurut The Guardian. Kebakaran begitu kuat sehingga asap bahkan mencemarkan bahagian Amerika Syarikat, mencipta atmosfera asing ketika .

Yellowknife, sebuah bandar di bahagian lebih terpencil Kanada, terpaksa ketika kebakaran bergegar. Laporan IQAir menunjukkan bahawa Yellowknife mengalami lompatan besar daripada purata kepekatan sekitar 4.63 antara 2017 dan 2021 kepada 20.8 pada 2023.

India menduduki tempat sebagai negara dengan , dengan lapan daripada 50 bandar paling tercemar di dalam sempadannya, dan bandar paling tercemar, Begusarai, mencatat kepekatan 118.9.

Bandar paling tercemar di Amerika Syarikat ialah Coraopolis di Pennsylvania, diikuti oleh Forest Park di Georgia dan Cave Junction di Oregon. Coraopolis mencatat kepekatan 19.3.

Pejabat Perdana Menteri Kanada tidak memberi maklumbalas terhadap permintaan komen Digital sehingga tarikh penerbitan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.