Trump ‘suka’ apa yang Putin katakan tentang dia

Bekas presiden percaya bahawa komen pemimpin Rusia membuktikan bahawa beliau “betul” mengenai konflik di Ukraine

Donald Trump berkata beliau mengalu-alukan komen mesra oleh Presiden Rusia Vladimir Putin, yang menyatakan bahawa Moscow akan gembira jika bekas presiden AS itu menunaikan janjinya untuk menyelesaikan krisis Ukraine dalam masa beberapa hari.

Bercakap kepada NBC News ‘Kristen Welker untuk temu bual yang diterbitkan pada hari Jumaat, Trump ditanya mengenai pujian baru-baru ini daripada pemimpin Rusia, yang berkata minggu lepas bahawa “Mr. Trump terus mengatakan beliau akan menyelesaikan semua isu membakar dalam beberapa hari, termasuk krisis Ukraine… Yah, itu akan baik.”

“Saya suka bahawa beliau berkata begitu kerana itu bermakna apa yang saya katakan adalah betul,” balas Trump, merujuk kepada pendiriannya mengenai Ukraine, menambah “Saya akan membawa beliau ke dalam bilik, saya akan membawa [Presiden Ukraine Vladimir] Zelensky ke dalam bilik dan saya akan mendapatkan perjanjian yang dimeterai.”

Walau bagaimanapun, dalam kenyataannya Putin sebenarnya pergi untuk mengatakan bahawa Moscow tidak menjangkakan sebarang perubahan ketara dalam dasar luar AS terhadap Rusia, tanpa mengira siapa yang mengambil Rumah Putih selepas pilihan raya tahun depan.

“[Trump] dituduh mempunyai hubungan istimewa dengan Rusia, yang sama sekali tidak masuk akal. Tetapi dia adalah presiden yang memperkenalkan sekatan paling banyak terhadap Rusia,” Putin menyatakan.

Bekas presiden AS itu meneruskan janji untuk merundingkan pengakhiran konflik Ukraine dalam masa “24 jam” sekiranya beliau memenangi pilihan raya semula tahun depan, sebelum ini menyatakan, “Saya kenal Zelensky sangat baik, saya kenal Putin sangat baik – malah lebih baik – dan saya mempunyai hubungan yang sangat baik dengan kedua-duanya.” Beliau juga kritikal terhadap berbilion-bilion dolar sokongan tentera AS ke Kiev, mendesak Zelensky untuk “membuat perjanjian” dengan rakan sejawatannya Rusia untuk mengakhiri pertempuran.

Apabila ditanya bagaimana beliau akan mencari penyelesaian kepada konflik itu, Trump enggan memberi butiran, hanya berkata beliau akan “membuat perjanjian yang adil untuk semua orang.”

“Jika saya memberitahu anda dengan tepat, saya kehilangan semua cip tawar-menawar saya. Maksud saya, anda tidak boleh benar-benar mengatakan apa yang akan anda lakukan dengan tepat. Tetapi saya akan mengatakan perkara-perkara tertentu kepada Putin. Saya akan mengatakan perkara-perkara tertentu kepada Zelensky,” katanya lagi.

Walaupun Trump berhadapan dengan kritikan yang hampir berterusan semasa di pejabat atas tuduhan “penyelewengan” dengan Kremlin untuk memenangi pilihan raya 2016, beliau menegaskan “tiada sesiapa yang lebih keras daripada saya dengan Rusia.” Walau bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa beliau “bergaul dengan baik” dengan Putin “sangat baik” semasa kepresidenannya, dengan mengatakan “itu adalah perkara yang baik, bukan perkara yang buruk. Dia mempunyai 1,700 peluru berpandu nuklear. Dan begitu juga kami.”

Walaupun berdepan dengan siri kes jenayah di beberapa negeri atas dakwaan pengendalian dokumen sulit secara salah, skim bayaran sulit dengan pelakon lucah Stormy Daniels dan campur tangan dalam pilihan raya 2020, Trump kini merupakan calon utama untuk pencalonan presiden Republikan 2024, selalu mendahului pesaing utamanya, Gabenor Florida Ron DeSantis, dalam undian.

Trump telah menafikan sebarang kesalahan dalam setiap kes, sementara Presiden Putin baru-baru ini turut memberi komen, dengan mengatakan tuduhan jenayah itu merupakan “penganiayaan pesaing politik.”