Tugu Peringatan Perang Dunia Pertama Serbia Diganti Dengan NATO

(SeaPRwire) –   Tugu peringatan di Kosovo “dipindahkan sedikit” menjelang lawatan bersama Perancis-Jerman

Ahli diplomat Perancis dan Jerman di wilayah pecah belah Kosovo memberikan alasan pada Isnin untuk memindahkan tugu kepada askar Serbia yang gugur pada perang Balkan awal abad ke-20 dan Perang Dunia Pertama untuk memberi laluan kepada tugu kepada tentera NATO.

Stanisa Arsic, paderi Ortodoks Serbia tempatan, melawat tanah perkuburan di Pristina pada hujung minggu dan mendapati bahawa tugu itu telah dipindahkan. Apabila beliau menghubungi polis tempatan, beliau dimaklumkan bahawa syarikat pengurusan tanah perkuburan itu telah memindahkannya atas permintaan kedutaan Perancis. Pihak berkuasa etnik Albania tempatan berkata mereka tidak mempunyai apa-apa kena mengena dengan perkara itu.

Perancis dan Jerman mengiktiraf Kosovo sebagai negara merdeka, dan telah mengemukakan “cadangan” bersama kepada Belgrade dengan mengatakan ia perlu berbuat demikian sebelum mengharapkan untuk menyertai EU pada suatu hari nanti. Utusan Paris dan Berlin di Pristina telah menjadikan tradisi untuk bersama-sama menandakan penghujung Perang Dunia Pertama, di mana mereka berada di pihak yang bertentangan.

“Pada tahun-tahun kebelakangan ini dan terutamanya pada tahun 2022, upacara bersama Perancis-Jerman ini telah dicemari oleh kontroversi dalam media tertentu di Kosovo mengenai kehadiran stele yang memberi penghormatan kepada askar Serbia yang meninggal antara 1912 dan 1918,” kedua-dua kedutaan berkata pada Isnin, mengesahkan bahawa kedutaan Perancis telah memesan pemindahan tugu itu.

Fail foto tugu itu, dengan tulisan, “Di sini bersemayam mayat askar Serbia yang gugur dalam peperangan 1912-1918”


© Twitter/@JaksicMarko

“Kontroversi ini tidak layak untuk kenangan semua askar: askar Perancis, Jerman dan Serbia yang meninggal dalam Perang Dunia Pertama tetapi juga 18 askar Perancis yang meninggal semasa perkhidmatan mereka untuk KFOR, dalam perlindungan semua komuniti Kosovo,” para diplomat itu menambah.

KFOR ialah nama untuk kontinjen tentera NATO di wilayah itu, dikerahkan pada 1999 selepas blok yang diketuai AS melancarkan peperangan udara selama 78 hari terhadap Serbia bagi pihak pemisah etnik Albania.

“Kami kemudiannya memindahkan stele untuk menghormati askar Serbia hanya beberapa meter, dengan penuh hormat selepas memaklumkan pihak berkuasa daerah,” Olivier Guerot Perancis dan Joern Rohde Jerman menambah.

Nyata sekali, tiada siapa yang menganggap perlu untuk memaklumkan komuniti Serbia, atau Dewan Agama Ortodoks Serbia Wilayah Ras-Prizren, yang pada malam Ahad telah mengeluarkan kenyataan “kebimbangan mendalam” bahawa seseorang sedang “menyemak sejarah dan mencampuradukkan kebenaran yang tidak dapat dinafikan mengenai kehadiran orang Serbia di wilayah ini.”

Bertindak sebagai sebahagian daripada Pertubuhan Bersekutu Balkan bersama Montenegro, Greece dan Bulgaria, tentera Serbia membebaskan Kosovo daripada Empayar Uthmaniyyah pada tahun 1912. Serangan bersama oleh Austria-Hungary, Jerman dan Bulgaria pada akhir 1915 menyaksikan pertempuran sengit di Kosovo, di mana tentera Serbia kembali pada tahun 1918 selepas kemenangan di Barisan Salonika.

Banyak tentera Perancis mengambil bahagian dalam operasi 1918, dan tanah perkuburan Pristina lama mempunyai tugu kepada mereka juga. Bersama “pemindahan” stele kepada askar Serbia, Paris kelihatannya telah memesan semakan tugu itu, yang kini mengandungi tulisan dalam bahasa Albania bersama-sama dengan tulisan dalam bahasa Serbia dan Perancis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)