Turki menukar gereja kuno menjadi masjid, mencetuskan perdebatan mengenai pemuliharaan warisan

(SeaPRwire) –   membuka semula gereja kuno Chora, salah satu bangunan Byzantine Istanbul yang paling terkenal, untuk penyembah Muslim selepas digunakan sebagai muzium selama lebih 70 tahun, menjadikannya pertukaran utama kedua di bawah Presiden Tayyip Erdogan.

Erdogan, seorang penyokong pious Muslim di Turki dan ketua parti berakar Islamis, menukar Hagia Sophia Istanbul yang terkenal di seluruh dunia dari muzium ke masjid pada tahun 2020 dalam upacara yang dihadiri oleh puluhan ribu orang.

Langkah itu dikritik oleh pemimpin gereja dan beberapa negara Barat, yang menyatakan menukar semula Hagia Sophia berisiko memperdalam perpecahan agama. Erdogan berkata ini adalah campur tangan dalam hak berdaulat dan bahawa beliau berazam untuk hak berdaulat.

Gereja Chora asal, atau Kariye, berasal dari abad ke-4 dan diubah menjadi masjid oleh Ottomans. Ia menjadi muzium pada tahun 1945 dan Erdogan menandatangani perintah pada tahun 2020 untuk menukar semula menjadi masjid. Ia dibuka semula pada hari Isnin selepas pemulihan.

Galeri luar dipelihara sebagai muzium, dengan pelawat dapat melihat mozek indah yang menghiasi siling tanpa halangan. Tirai menyembunyikan mozek di bahagian doa bangunan, selaras dengan tradisi Islam.

Orang dilihat mengangkat lipatan untuk melihat mozek Jesus dan Mary dengan bayi Jesus.

Ferdy Simon, pelancong British, berkata beliau lebih suka bangunan itu kekal sebagai muzium supaya orang dapat melihat mozek dan fresko di sana. “Ia kelihatan seperti tindakan politik,” katanya, berbicara di luar Chora.

“Ia agak sayang apabila anda melihat wanita yang datang ke sini untuk berdoa, dan mereka diberitahu mereka tidak boleh masuk ke kawasan narthex utama,” tambahnya, merujuk kepada fakta bahawa bahagian doa utama adalah untuk lelaki, seperti di semua masjid.

Ugur Gokgoz, lelaki Turki yang datang untuk berdoa, berkata ia adalah hak rakyat Turki untuk menggunakan Chora sebagai masjid, dengan menambah bahawa artifak di dalam muzium itu dipelihara.

“Ada bahagian kecil yang dikhaskan untuk doa. Pada akhirnya, mereka tidak merobohkan segala-galanya dan menukar ia menjadi masjid,” katanya.

pertama kali dibina di tapak itu pada abad ke-4, tetapi kebanyakan bangunan sedia ada berasal dari gereja abad ke-11 yang sebahagiannya dibina semula 200 tahun kemudian berikutan gempa bumi.

Gereja Yesus Kristus di Chora, dibina berhampiran tembok bandar kota purba Constantinople, mengandungi mozek dan fresko abad ke-14 menunjukkan adegan dari kisah alkitab.

Ia ditutup dengan plaster selepas Ottomans menakluk bandar itu pada 1453 tetapi dibawa ke permukaan apabila – seperti Hagia Sophia – ia diubah menjadi muzium oleh republik sekular Turki pada 1945.

Burcin Altinsay Ozguner, ketua Turki Majlis Monumen dan Tapak Antarabangsa, berkata artifak Chora unik dan cara terbaik untuk membuat mereka tersedia untuk penyelidik ialah mengekalkan bangunan sebagai muzium.

“Tentu saja, ada keuntungan politik di sebaliknya,” katanya, dengan menambah tiada keperluan ketara untuk masjid dalam kes Hagia Sophia dan Chora, dengan masjid tepat di sebelahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.