Turki nafi hak datuk bandar pro-Kurdish yang baru dipilih memegang jawatan

(SeaPRwire) –   pada Selasa menolak walikota yang baru terpilih dari sebuah parti politik pro-Kurdis untuk menjabat jawatan di sebuah bandar timur dan menggantikannya dengan pencabar keduanya dalam perlumbaan — seorang calon dari parti pemerintah Presiden Recep Tayyip Erdoğan, Parti Keadilan dan Pembangunan.

Pilihan raya tempatan Ahad lalu merupakan tamparan kepada Erdoğan dan Parti Keadilan dan Pembangunan Islam-berorientasikannya selepas kemenangan mereka tahun lalu dalam pilihan raya presiden dan parlimen.

Parti pembangkang utama mengekalkan pegangannya di Istanbul dan ibu negara Ankara dan membuat kemajuan besar di tempat lain manakala Parti Demokrasi dan Persamaan atau DEM, pro-Kurdis, memenangi beberapa perbandaran di rantau timur Turki yang didominasi penduduk Kurdi walaupun tahun-tahun penindasan dan beribu-ribu aktivis politik ditahan.

Keputusan untuk membatalkan mandat Abdullah Zeydan, dari DEM, selepas beliau menang di bandar timur Van, mencetuskan kecaman dan tunjuk perasaan di jalanan Selasa. Polis menggunakan meriam air dan gas pemedih mencairkan perhimpunan di Van. DEM berkata ia akan mencari rayuan keputusan itu.

Pembangkang utama, atau CHP, juga mengutuk tindakan itu dan menghantar delegasi dari parti itu ke Van sebagai tanda sokongan kepada Zeydan.

Dalam membatalkan mandatnya, pihak berkuasa pilihan raya menyatakan keputusan mahkamah terakhir yang membatalkan keputusan mahkamah awal yang menyatakan politikus itu, yang pernah dipenjara, boleh bertanding untuk jawatan.

Zeydan memenangi 55% undian di Van dalam pilihan raya Ahad. Calon kedua, Abdullah Arvas dari Parti Keadilan dan Pembangunan Erdoğan, mendapat 27%.

Selain Van, DEM memenangi perbandaran sembilan wilayah di rantau tenggara Turki yang didominasi penduduk Kurdi.

Selama beberapa tahun kebelakangan ini, kerajaan Erdoğan telah menyingkirkan walikota pro-Kurdis yang dipilih dari jawatan atas dakwaan kaitan dengan pemberontak Kurdi dan menggantikannya dengan pentadbir yang dilantik kerajaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.