Türkiye mungkin ‘berpisah dengan EU’ – Erdogan

Presiden Turki menuduh laporan Parlimen EU yang mendakwa negaranya meninggalkan “nilai” blok itu

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan telah memberi amaran bahawa Ankara boleh meninggalkan proses keahlian EU yang telah lama berjalan sebagai tindak balas kepada laporan dari Brussels yang mengutuk “spiral menurun negara itu dari segi hak asasi manusia.”

“EU cuba memisahkan diri daripada Turki,” kata Erdogan kepada wartawan pada hari Sabtu, sambil menambah: “Kami akan membuat penilaian kami terhadap perkembangan ini dan jika perlu, kami boleh berpisah dengan EU.”

Awal minggu ini, Parlimen Eropah mengundi untuk menerima pakai laporan yang mencela Turki kerana langkah-langkah yang membatasi “kebebasan asasi, hak asasi manusia dan kebebasan awam, serta tindakan yang bertentangan dengan undang-undang antarabangsa dan hubungan baik jiran.”

Laporan itu menyebut penganiayaan Turki yang didakwa terhadap komuniti LGBTQ, pertikaian wilayahnya dengan Yunani, dan keengganannya untuk mengenakan sekatan atau mengutuk Moscow atas konflik di Ukraine sebagai contoh “jurang yang semakin melebar antara Turki dan EU mengenai nilai dan standard.”

Kesimpulannya, ia mengesyorkan bahawa aksesi Turki ke blok itu ditangguhkan sehingga isu-isu ini, dan lain-lain, diselesaikan. Sehingga titik itu, laporan itu mencadangkan bahawa Ankara ditawarkan “perjanjian persatuan yang dimodenkan” menggantikan laluan keahlian.

Kementerian Luar Turki berkata bahawa laporan itu mengandungi tuduhan yang tidak berasas, dan mengambil pendekatan yang “cetek dan tidak visioner” terhadap hubungan negara itu dengan EU.

Turki memohon keahlian EU pada tahun 1987 dan diiktiraf sebagai calon pada tahun 1999. Rundingan keahlian dibuka pada tahun 2005, tetapi kemajuan adalah perlahan, dan tiada perbincangan yang berlaku sejak 2016. Para pegawai EU sejak itu mengutuk Erdogan atas dakwaan pelanggaran hak asasi manusia, dan Parlimen Eropah telah mengeluarkan beberapa laporan memberi amaran bahawa Erdogan berisiko menggagalkan tawaran keahlian Ankara.

Selepas laporan 2017 menyatakan bahawa reformasi perlembagaan yang mengukuhkan kuasanya mungkin bertentangan dengan undang-undang EU, Erdogan menolak amaran itu. “Anda boleh menulis laporan sebanyak yang anda mahu,” katanya pada masa itu. “Kami tidak mengiktiraf laporan anda. Kami juga tidak akan mengiktirafnya pada masa depan.”

Baru-baru ini, Canselor Austria Karl Nehammer, Menteri Luar Jerman Annalena Baerbock, dan jurucakap Suruhanjaya Eropah Peter Stano semuanya menyatakan bahawa Turki tidak mungkin diterima masuk ke EU dalam masa terdekat.

Pada bulan Julai, jurucakap kerajaan Rusia Dmitry Peskov menyeru Turki menerima bahawa keahlian penuh mungkin tidak akan ditawarkan. “Memanggil sekop itu sekop, tiada siapa mahu melihat Turki di Eropah. Saya merujuk kepada orang Eropah,” kata Peskov.