UK beritahu sekolah untuk tidak mengajar ‘identiti jantina,’ akan menguatkuasakan garis panduan pendidikan seks baharu: ‘Kandungan membimbangkan’

(SeaPRwire) –   Kerajaan United Kingdom mengarahkan sekolah-sekolah supaya tidak mengajar konsep ‘identiti jantina’, dan akan menguatkuasakan garis panduan baharu mengenai pendidikan seks: ‘Kandungan membimbangkan’

Kementerian Pendidikan United Kingdom sedang mengubahsuai panduan untuk pendidikan hubungan, seks dan kesihatan (RSHE) bagi mengeluarkan pandangan yang kontroversi dan kandungan tidak sesuai.

“Berikutan laporan berulang mengenai bahan yang membimbangkan digunakan dalam kelas RSHE, Kementerian Pendidikan telah menerbitkan panduan terbaru yang akan memastikan kandungan adalah faktual, sesuai dan kanak-kanak mempunyai keupayaan untuk memahami sepenuhnya apa yang diajar,” baca laporan daripada kementerian yang diterbitkan Rabu.

Panduan baharu ini akan mengehadkan semua pelajaran pendidikan seks kepada pelajar berusia 9 tahun ke atas. Ia juga akan memperkukuhkan hak ibu bapa untuk mengetahui semua bahan yang dibentangkan kepada anak-anak mereka untuk memastikan kesesuaian umur.

“Secara khusus, kerajaan mengarahkan guru-guru supaya tidak mengajar “teori jantina yang dipertikaikan” atau konsep “spektrum” jantina,” kata laporan itu.

“Di sekolah menengah pelajar akan belajar mengenai ciri-ciri yang dilindungi secara undang-undang, seperti orientasi seksual dan penggantian jantina, tetapi panduan baharu jelas bahawa sekolah tidak boleh mengajar konsep identiti jantina,” tambah laporan itu.

“Berdasarkan Kajian Cass, penting bagi sekolah mengambil pendekatan berhati-hati dalam mengajar topik sensitif ini, dan jangan gunakan mana-mana bahan yang menyajikan pandangan dipertikaikan sebagai fakta, termasuk pandangan bahawa jantina adalah spektrum,” sambung laporan itu.

Kajian Cass ialah laporan bebas yang dikomisikan oleh Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan yang mendokumenkan amalan dan rawatan untuk kanak-kanak yang melaporkan gangguan identiti jantina.

Dinamakan sempena pengarang utamanya, , kajian itu mendapati pakar perubatan melaporkan “tiada panduan, tiada bukti, tiada latihan” berkaitan gangguan jantina dan “takut” untuk membincangkan topik itu.

“Ibu bapa dengan betul mempercayai bahawa apabila mereka menghantar anak-anak mereka ke sekolah, anak-anak mereka selamat dan tidak akan didedahkan kepada kandungan membimbangkan yang tidak sesuai untuk umur mereka,” kata Perdana Menteri Rishi Sunak.

Panduan ini terbuka untuk konsultasi awam selama sembilan minggu. Berikutan tempoh ini, ia akan menjadi wajib dan pegawai sekolah akan dikehendaki mematuhi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.