UK merancang cukai karbon untuk barangan yang diimport, termasuk logam dan konkrit, untuk 2027

(SeaPRwire) –   Kerajaan UK mengumumkan rancangan pada Isnin untuk mengenakan cukai karbon ke atas bahan mentah yang diimport seperti aluminium, besi, keluli dan simen mulai 2027, dalam usaha untuk mencegah syarikat daripada dikalahkan oleh pengeluar luar negara.

Walau bagaimanapun, rancangan itu telah dikritik oleh badan mewakili industri keluli British kerana terlalu lambat, kerana ia akan berkuat kuasa setahun selepas cadangan serupa dari EU dilaksanakan.

Menganjurkan rancangannya, Treasury Britain berkata cukai baru yang dicadangkan akan menyamakan medan, membantu pengeluar tempatan yang lebih hijau bersaing dengan pesaing asing yang lebih tinggi karbon tetapi lebih murah.

Selama bertahun-tahun, ketakutan telah dinyatakan bahawa usaha UK untuk mengurangkan gas rumah hijau tidak sepadan dengan negara luar, yang bermakna pelepasan hanya dipindahkan ke negara lain tanpa sasaran sifar bersih yang ambisius, yang menyebabkan faedah global yang sedikit.

“Cukai ini akan memastikan produk berasaskan karbon dari luar negara – seperti keluli dan seramik – menghadapi harga karbon yang sepadan dengan yang dihasilkan di UK, supaya usaha pengurangan kami menterjemahkan ke dalam pengurangan pelepasan global,” kata Ketua Setiausaha Kewangan Jeremy Hunt.

Kerajaan Konservatif Britain telah dikritik dalam beberapa bulan kebelakangan ini selepas Perdana Menteri Rishi Sunak melemahkan beberapa komitmen alam sekitar Britain dan berkata beliau “tidak berhutang kepada fanatik ideologi”.

Walaupun pelaksanaan Mekanisme Penyesuaian Sempadan Karbon, atau CBAM, telah disambut baik secara meluas, tarikh pelaksanaannya telah menimbulkan beberapa kebimbangan kerana cadangan EU yang serupa akan berkuat kuasa pada 2026. Walaupun Britain benar-benar meninggalkan EU pada akhir 2020, lebih empat tahun selepas , ia sering mengikuti dasar dari bekas rakannya dalam pelbagai dasar.

“Dengan lebih 90% pengeluaran keluli global tidak menghadapi kos karbon, adalah betul bahawa dasar sempadan karbon baru perlu dilaksanakan untuk mencipta medan permainan yang sama dalam kadar harga karbon,” kata Pengarah Utama U.K. Steel Gareth Stace.

“Walaupun sektor keluli berulang kali memperingatkan pegawai bagaimana UK akan terdedah jika ia tidak mengikuti jadual pelaksanaan EU, kerajaan hari ini nampaknya aktif merancang untuk senario itu,” tambahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.