UK teruskan rancangan kontroversi untuk hantar pendatang ke Rwanda meskipun cabaran undang-undang

(SeaPRwire) –   mengharapkan satu dorongan terakhir dapat menghidupkan semula rancangan terhentinya untuk menghantar sebahagian pemohon suaka ke Rwanda walaupun cabaran undang-undang.

Satu rang undang-undang bertujuan mengatasi sekatan Mahkamah Agung UK terhadap penerbangan penghantaran kembali akan kembali ke Dewan Rakyat pada Isnin, dan boleh diluluskan menjadi undang-undang dalam masa beberapa hari.

Ini akan menjadi dorongan untuk Perdana Menteri Rishi Sunak, yang menghadapi ketidakpuasan di kalangan ahli konservatif kerana parti itu ketinggalan dalam tinjauan pendapat menjelang pilihan raya tahun ini.

Ahli parlimen di Dewan Rakyat akan mempertimbangkan perubahan yang dibuat kepada Rang Undang-Undang Keselamatan Rwanda oleh dewan atasan Parlimen, Dewan Pertuanan. Dewan Pertuanan memasukkan beberapa pindaan bertujuan melemahkan .

Kesepuluh-sepuluh pindaan kemungkinan besar akan dikeluarkan oleh ahli parlimen di Dewan Rakyat, di mana Konservatif mempunyai majoriti. Selepas pertengkaran bolak-balik dengan dewan atasan, Dewan Rakyat hampir pasti akan mendahului kerana Dewan Pertuanan tidak boleh mengatasi dewan yang dipilih.

Sebaik sahaja rang undang-undang menjadi undang-undang, ia mungkin mengambil masa beberapa minggu sebelum sebarang penerbangan ke Rwanda berlepas, kerana orang yang dipilih untuk dideportasi kemungkinan besar akan mengemukakan rayuan undang-undang.

Sunak berkata Isnin bahawa beliau terus kepada janji terdahulu bahawa penerbangan akan bermula “pada musim bunga.”

Britain dan Rwanda telah menandatangani perjanjian hampir dua tahun lalu yang akan melihat pemohon suaka yang menyeberangi Selat Inggeris dalam bot kecil dihantar ke negara Afrika Timur itu, di mana mereka akan kekal secara kekal.

Rancangan itu adalah kunci kepada janji Sunak untuk “menghentikan bot” membawa pemohon suaka tidak sah ke UK. Sunak mendakwa mendeportasikan pemohon suaka tidak sah akan mencegah orang daripada membuat perjalanan berisiko dan memecahkan perniagaan penyeludupan manusia.

Hampir 30,000 orang tiba di Britain dalam bot kecil pada 2023, banyak daripada mereka tidak dari benua Afrika sama sekali.

“Kita perlu menjelaskan bahawa jika anda datang ke sini secara haram, anda tidak akan dapat kekal dan kita akan dapat menghantar anda pulang. Inilah satu-satunya cara untuk benar-benar menyelesaikan isu migrasi haram,” kata Sunak kepada wartawan.

Perjanjian itu menghadapi pelbagai cabaran undang-undang, dan tiada seorang pun yang dihantar ke Rwanda. Britain telah menjanjikan Rwanda sekurang-kurangnya $470 juta sebagai sebahagian daripada perjanjian, yang kosnya semakin meningkat.

Pada November, Mahkamah Agung UK menetapkan bahawa rancangan Rwanda adalah haram kerana negara itu bukan destinasi selamat untuk pemohon suaka. Selama berdekad-dekad, kumpulan hak asasi manusia dan kerajaan telah mendokumenkan penindasan didakwa terhadap pembangkang oleh kerajaan Rwanda di dalam dan luar negara, serta sekatan serius terhadap kebebasan internet, perhimpunan dan ekspresi.

Sebagai tindak balas, Britain dan Rwanda telah menandatangani perjanjian menjanjikan untuk memperkukuh perlindungan bagi pemohon suaka. Kerajaan Konservatif Sunak mendakwa perjanjian itu membenarkannya meluluskan undang-undang mengisytiharkan Rwanda sebagai destinasi selamat.

Rang Undang-Undang Keselamatan Rwanda mengisytiharkan negara itu selamat, menjadikannya lebih sukar bagi pemohon suaka untuk mencabar penghantaran dan membenarkan kerajaan British mengabaikan injunksi daripada Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah yang cuba menghalang penghantaran.

Kumpulan hak asasi manusia, amal kemanusiaan, paderi senior Gereja England dan banyak pakar undang-undang telah mengkritik undang-undang tersebut. Sebuah pengawas hak parlimen berkata bulan lepas bahawa rancangan Rwanda adalah “fundamentally incompatible” dengan kewajipan hak asasi manusia UK.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.