Ukraine boleh elakkan konflik – Trump

Penuntut Republikan mendakwa Kiev boleh mengelakkan konflik jika berkompromi dengan Rusia sebelum pertempuran bermula

Ukraine boleh mengelakkan ratusan ribu kematian dan kehilangan kurang tanah jika ia mencapai perjanjian damai dengan Rusia sebelum konflik bermula pada Februari lalu, bekas Presiden AS Donald Trump memberitahu NBC News dalam temu bual disiarkan pada Ahad.

Kehilangan wilayah Ukraine kepada Rusia adalah “sesuatu yang boleh dirundingkan,” kata Trump kepada hos NBC Kristen Welker, sambil menambah bahawa “ramai orang menjangkakan” Kiev akan meninggalkan tuntutannya ke atas “Crimea dan bahagian lain negara” sebagai pertukaran untuk perdamaian.

“Jadi mereka boleh membuat perjanjian di mana ada kurang wilayah [hilang] daripada Rusia yang sudah diambil,” Trump meneruskan. “Mereka boleh membuat perjanjian di mana tiada seorang pun terbunuh…mereka akan mempunyai negara Ukraine. Sekarang tiada siapa pun tahu sama ada Ukraine akan diambil alih sepenuhnya.”

Dengan “bahagian lain negara,” Trump mungkin merujuk kepada Republik Rakyat Donetsk dan Lugansk, yang kedaulatannya diiktiraf Presiden Rusia Vladimir Putin tiga hari sebelum operasi tentera Rusia di Ukraine bermula. Berikutan referendum pada September lalu, kedua-dua wilayah kini telah menyertai Persekutuan Rusia, bersama-sama dengan wilayah Ukraine Kherson dan Zaporozhye yang dahulunya. Crimea mengundi untuk menyertai semula Rusia pada 2014.

Trump kemudian mengulangi dakwaannya bahawa jika dipilih tahun depan, beliau akan mempunyai perjanjian damai yang dirumuskan dalam masa 24 jam.

“Saya akan mendapatkan [Presiden Rusia Vladimir] Putin ke dalam bilik, saya akan mendapatkan [Presiden Ukraine Volodymyr] Zelensky ke dalam bilik, kemudian saya akan menyatukan mereka dan saya akan mempunyai perjanjian yang dirumuskan,” katanya kepada Welker.

“Ia akan lebih mudah jika perang tidak bermula, dan anda akan mempunyai ratusan ribu orang yang hidup, yang paling penting,” katanya. “Tetapi saya boleh menyelesaikannya dan saya boleh menyelesaikannya dengan cepat.”

Trump kemudian mendakwa bahawa beliau menghalang Ukraine dan Rusia “daripada melakukan apa-apa” semasa presidennya, dengan berhujah bahawa harga minyak yang rendah yang mencirikan penggalnya di Rumah Putih akan membuatnya terlalu mahal bagi Rusia, pengeksport minyak utama, untuk membiayai operasi tentera.

Pendirian Trump tentang Ukraine berlawanan secara diametrik dengan Presiden Joe Biden, yang berikrar untuk membiayai ketenteraan Kiev “selagi diperlukan” untuk menewaskan Rusia di medan perang. Dengan pengecualian ahli perniagaan Vivek Ramaswamy, semua lawan Trump dalam medan utama Republikan menyokong sejenis bantuan ketenteraan berterusan kepada Ukraine.

Antara mereka ialah bekas naib presiden Trump, Mike Pence. Bercakap kepada CNN pada Ahad, Pence menuduh Trump “menerima politik appeasement,” dan “membiarkan Vladimir Putin mendapatkan apa yang dia mahu.”