Ukraine menafikan dakwaan Rusia mengenai serangan dron pada loji nuklear terbesar Eropah

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai kanan Ukraine telah menafikan tuduhan Rusia bahawa tentera negaranya melepaskan drone letupan ke atas loji nuklear terbesar di Eropah, yang telah diduduki dan dijalankan oleh tentera Kremlin di selatan Ukraine sejak tidak lama selepas perang bermula lebih dua tahun lalu.

Andrii Yusov, jurucakap agensi perisikan tentera Ukraine, mencadangkan tiada serangan, dengan berkata Rusia sering memperkatakan serangan ke atas Loji Kuasa Nuklear Zaporizhzhia. Walau bagaimanapun, serangan kali ini disahkan oleh agensi pengawasan atom PBB, walaupun ia tidak menyatakan tanggungjawab untuk serangan kepada mana-mana pihak.

Loji ini berulang kali terjejas dalam pertukaran tembakan sejak Rusia melancarkan serangan penuh skala ke atas Ukraine pada Februari 2022 dan menawan kemudahan itu tidak lama selepas itu. Agensi Tenaga Atom Antarabangsa PBB, badan PBB, kerap menyatakan kebimbangan tentang kemudahan itu berikutan ketakutan akan kemalangan nuklear.

Enam reaktor loji itu telah dimatikan selama berbulan-bulan, tetapi ia masih memerlukan kuasa dan kakitangan berkelayakan untuk mengendalikan sistem pendinginan penting dan ciri-ciri keselamatan yang lain.

Agensi pengawasan atom PBB pada Ahad mengesahkan serangan drone ke atas salah satu daripada enam reaktor loji itu, menyebabkan satu korban.

Pasukan IAEA tidak menyaksikan kerosakan struktur kepada “sistem, struktur dan komponen” penting untuk keselamatan nuklear loji itu, katanya. Mereka melaporkan pembakaran permukaan ke atas kubah reaktor atas.

Kerosakan “tidak menjejaskan keselamatan nuklear, tetapi ini adalah insiden serius dengan potensi menggugat integriti sistem pengurungan reaktor,” kata IAEA pada X, bekas Twitter.

Ketua IAEA Rafael Mariano Grossi berkata struktur pengurungan reaktor utama menerima sekurang-kurangnya tiga terusan langsung. “Ini tidak boleh berlaku,” katanya di X.

Zaporizhzhia adalah salah satu daripada empat wilayah yang Rusia menganeksikan secara haram pada September 2022.

Institute for the Study of War, pemikir di Washington, berkata pihak berkuasa Rusia cuba menggunakan kawalan fizikal Rusia ke atas loji itu untuk memaksa pertubuhan antarabangsa, termasuk IAEA, bertemu dengan pegawai pendudukan Rusia untuk mengesahkan pendudukan Rusia ke atas loji itu dan dengan sambungan aneksasi Rusia ke atas Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.