Ukraine menangkap rancangan pembunuhan Presiden Zelenskyy oleh Rusia dalam kegagalan besar mata-mata Putin

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Ukraine telah menangkap dua kolonel dari pasukan Ukraine yang didakwa telah merancang pembunuhan Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy.

“Percubaan itu dirancang di bawah penyeliaan pekerja Bahagian Ke-5 FSB sebagai hadiah kepada Vladimir Putin untuk majlis pelantikan,” kata Pejabat Perisikan Keselamatan Ukraine (SBU) dalam satu pos di Telegram selepas menangkap dua “pengkhianat” kolonel.

“Musuh aktif merancang rancangan untuk menghapuskan Presiden Volodymyr Zelensky,” tambah SBU. “Salah satu tugasan rangkaian perisikan FSB adalah untuk mencari pelaksana di kalangan tentera yang rapat dengan perlindungan Presiden, yang boleh mengambil Presiden sebagai tebusan dan kemudian membunuhnya.”

Zelenskyy pada bulan Mac memberitahu ketua pengarang politik dan eksekutif “Special Report” Bret Baier bahawa beliau telah mengelakkan sehingga ketika itu, menggambarkan plot sedemikian sebagai “tidak menarik bagi saya sekarang.”

Kolonel Andrei Gun dan Kolonel Derkach (tiada nama depan diberikan) didakwa bersetuju untuk membantu mengatur penculikan Zelenskyy, dengan rancangan untuk kemudian membunuhnya. Kolonel bersetuju mengkhianati negara mereka untuk AS$50,000, yang pengendali FSB Rusia (FSB) goda boleh meningkat kepada AS$80,000.

Sebelum ditangkap, kolonel mengintip Zelenskyy dan memberikan maklumat kepada FSB tentang pengawal presiden, serta pergerakan Zelenskyy. SBU Ukraine berjaya menangkap salah seorang kolonel ketika beliau bepergian ke wilayah Ukraine lain didakwa untuk mengumpul senjata untuk operasi itu.

Audio dikeluarkan oleh perisikan Ukraine menangkap pertukaran antara kolonel dan pengendali mereka, yang mahu menyelesaikan pembunuhan sebagai “hadiah pelantikan” untuk Presiden Rusia Vladimir Putin selepas pilihan raya terbarunya. Pemimpin Barat dari Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah tidak hadir ke pelantikan Putin yang ke-6, yang diadakan pada hari Selasa, .

Dalam petikan audio, pesalah membincangkan senjata – seperti drone – yang kolonel mendakwa telah disembunyikan berhampiran lebuh raya Odesa. Perbualan menunjukkan bahawa FSB akan cuba mengenai sasaran mereka dengan dua serangan roket, di mana kolonel akan menggunakan senjata mereka untuk “menyelesaikan perkara.”

“Subjek adalah dua kereta. Satu kereta dengan pengawal dan kereta kedua dengan (diperlahankan),” kata pengendali FSB, mengikut transkrip yang disediakan oleh agensi berita East2West. “Saya akan memberikan lokasi pemerhatian kepada anda.”

Pengendali menggambarkan Zelenskyy, “bos”, sedang bergerak dalam Jeep berperisai, dengan kereta kedua membawa pengawal dalam “konvoi”. FSB telah memberitahu kolonel mereka akan mempunyai masa 20 hingga 30 minit untuk melarikan diri sebelum menangani mana-mana pihak berkuasa.

“Selepas itu, kami menutup jejak anda, fakta bahawa ada serangan drone, kami tutup dengan serangan roket,” kata ejen itu. “Jadi kami ada seperti sandwich: Roket, drone, roket.”

Plot itu juga akan menghapuskan ketua SBU Vasyl Malyuk dan ketua agensi perisikan Ukraine GRU.

Malyuk memberitahu wartawan bahawa “bilangan terhad orang tahu” tentang operasi untuk menangkap kolonel, yang beliau “sendiri” urus.

“Serangan pengganas, yang sepatutnya menjadi hadiah kepada Putin sebelum pelantikan, sebenarnya kegagalan perkhidmatan khas Rusia,” tegas Malyuk. “Tetapi kita tidak boleh lupa – musuh kuat dan berpengalaman, dia tidak boleh dianggap remeh.”

“Kami akan terus bekerja lebih awal, supaya setiap pengkhianat menerima hukuman mahkamah yang layak,” tambah Malyuk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.