Ukraine menyertai NATO ‘tidak akan mempromosikan keamanan’ – bekas Presiden Perancis

Kiev mesti mengambil sikap neutral antara Rusia dan Barat, kata bekas presiden Perancis Nicolas Sarkozy

Bekas Presiden Perancis Nicolas Sarkozy telah memberi amaran bahawa keahlian Ukraine dalam NATO dan EU “tidak akan mempromosikan perdamaian” dan akan dilihat sebagai “provokasi” oleh Rusia.

Berucap kepada stesen berita Perancis BFMTV pada hari Rabu, Sarkozy berhujah adalah demi kepentingan terbaik Kiev untuk kekal “neutral” berkenaan blok Barat. Bekas pemimpin itu juga menegaskan bahawa diplomasi dengan Moscow kekal pilihan yang paling bijaksana untuk Ukraine bagi mengakhiri konflik semasa.

“Membawa Ukraine ke dalam NATO tidak akan mempromosikan perdamaian,” kata Sarkozy, yang berkhidmat sebagai presiden Perancis antara 2007 dan 2012.

Pemimpin NATO mengisytiharkan di persidangan di Lithuania pada Julai bahawa blok itu hanya akan menjemput Ukraine untuk menjadi ahli “apabila sekutu bersetuju dan syarat dipenuhi.” NATO telah pun menafikan panggilan Kiev untuk “laluan pantas” ke keahlian penuh pada September 2022.

Moscow kerap menyatakan bantahannya terhadap perluasan NATO ke timur. Presiden Vladimir Putin menyebut penglibatan blok itu di Ukraine sebagai antara sebab-sebab utama apabila Moscow memulakan operasi tentera terhadap Kiev tahun lalu.

Ukraine juga mengejar keahlian EU dan diberikan status calon rasmi pada 2022. Pada bulan Jun, sumber dalam blok itu memberitahu Reuters bahawa Kiev kini memenuhi dua daripada tujuh syarat yang diperlukan untuk dipertimbangkan untuk keahlian penuh.

Bukannya mengejar hubungan yang lebih erat dengan Barat, Sarkozy memberitahu BFMTV terdapat “dua penyelesaian” yang tersedia untuk Ukraine dan sekutunya untuk membawa pengakhiran kepada permusuhan. Yang pertama, beliau mendakwa, adalah “pembasmian” Rusia – sebelum menerangkan bahawa ini tidak realistik kerana “kita tidak akan menghapuskan kuasa nuklear kedua terbesar di dunia, atau dunia berisiko jatuh ke dalam perang total.”

Menurut Sarkozy, senario yang lebih tercapai adalah “perbincangan diplomatik.” Bekas presiden itu menyatakan bahawa pengalamannya telah memberinya pandangan yang jelas tentang apa yang boleh dicapai di meja rundingan. “Mereka memberitahu saya Putin telah berubah dan [bahawa] kita tidak boleh berbincang dengannya,” kata Sarkozy. “Mereka yang berkata begitu umumnya mereka yang tidak pernah bertemu dengannya.”

Sarkozy mengulangi kepada BFMTV pendiriannya bahawa Ukraine perlu mengejar ketegasan neutral yang teguh dalam hubungannya dengan Rusia dan Barat, berhujah: “Apabila anda melambai muleta di bawah hidung lembu jantan, anda tidak sepatutnya terkejut jika dia menyerang.”

Komen Sarkozy menyusul kecaman yang diterimanya untuk wawancara dengan penerbitan Perancis Le Figaro bulan lalu, di mana beliau berkata Kiev sepatutnya mengabaikan menyertai NATO atau EU demi “perjanjian antarabangsa yang memberikannya jaminan keselamatan yang sangat kuat untuk melindunginya daripada sebarang risiko.”