Usaha menyelamatkan pekerja terperangkap dalam runtuhan bangunan Afrika Selatan berterusan, satu lagi mangsa diselamatkan

(SeaPRwire) –   Pasukan penyelamat di Afrika Selatan terus berusaha Isnin ini untuk menemui mana-mana mangsa yang masih terperangkap di bawah puing selepas sebuah bangunan apartmen yang sedang dibina runtuh seminggu lalu.

Harapan mereka diperkukuhkan pada akhir minggu apabila salah seorang pekerja pembinaan itu dijumpai hidup selepas enam hari tanpa makanan dan air.

Pihak berkuasa berkata 24 pekerja pembinaan yang berada di tapak ketika bangunan lima tingkat itu runtuh telah , manakala 28 lagi masih hilang, menimbulkan kemungkinan jumlah kematian akhirnya boleh melebihi 50.

Lebih daripada 600 tenaga perkhidmatan kecemasan dan kakitangan lain terlibat dalam operasi mencari mangsa yang masih hidup di dalam puing bangunan itu di bandar George di pantai selatan Afrika Selatan, yang runtuh Isnin lalu.

Terdapat 81 pekerja di tapak ketika runtuh, dan 29 , bandar itu berkata. Ia berkata 13 daripada mereka masih berada di hospital tanpa memberikan butiran keadaan mereka. Bandar itu sebelum ini berkata banyak mangsa yang diselamatkan berada dalam keadaan kritikal apabila dijumpai.

Pasukan pengurusan bencana yang menyelia tindak balas kecemasan mengekalkan bahawa operasi itu masih merupakan usaha menyelamat dan bukannya pemulihan, menunjuk kepada mangsa yang ditarik keluar pada Sabtu.

Lelaki itu, yang dikenali sebagai Gabriel Guambe berusia 32 tahun, berada dalam keadaan stabil di hospital dan “hanya menderita kecederaan ringan,” bandar itu berkata. Guambe terperangkap dalam puing selama 118 jam, ia berkata.

Keselamatan hidupnya menekankan harapan penyelamat bahawa mungkin wujud mangsa yang masih hidup lagi di dalam “ruang” di puing bangunan – kawasan di mana terdapat jurang antara konkrit yang mungkin membenarkan sesetengah pekerja terselamat daripada runtuhan.

Pasukan penyelamat menggunakan kren dan mesin berat lain untuk menggerakkan sebahagian daripada beribu-ribu tan konkrit dalam usaha untuk mencapai lebih dalam ke dalam puing. Anjing pengesan juga digunakan dan salah satunya bertanggungjawab mengesan Guambe.

Kebanyakan pekerja adalah warga asing dari Mozambik, Zimbabwe dan Malawi dan pihak berkuasa menyeru penterjemah untuk membantu berkomunikasi dengan mangsa. Mereka juga berkata ia menyukarkan proses pengenalpastian mangsa.

Pelbagai siasatan ke atas punca runtuhan bangunan sedang dijalankan, termasuk oleh polis, yang mengisytiharkan tapak sebagai tempat kejadian jenayah. Syarikat pembinaan yang bertanggungjawab sedang disiasat untuk menentukan sama ada ia mematuhi protokol keselamatan yang sewajarnya.

Orang ramai mula meninggalkan bunga di sekeliling tapak sebagai tanda penghormatan kepada mangsa, manakala bandar dan pasukan tindak balas bencana mengeluarkan kenyataan bersama untuk menghormati detik keheningan pada pukul 2.09 petang Isnin, tepat masa bangunan runtuh minggu lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.