Uskup Agung Peru meletak jawatan jawatannya sementara Vatikan menyiasat laporan yang membimbangkan

(SeaPRwire) –   Seorang uskup agung yang menuntut dua wartawan atas laporan mereka tentang penganiayaan seksual dan korupsi keuangan dalam gerakan agamanya, Sodalitium Christianae Vitae, telah meletakkan jawatan ketika sedang diselidik Vatikan.

Paus Fransiskus pada Selasa menerima perletakan jawatan Uskup Agung Piura José Eguren. Pada usia 67 tahun, beliau beberapa tahun lebih muda daripada umur persaraan normal bagi uskup iaitu 75 tahun.

Vatikan tidak memberitahu sebab mengapa Eguren bersara awal dalam pengumumannya yang ringkas. Tetapi tahun lalu Vatikan memulakan siasatan mendalam terhadap penganiayaan dan salah laku kewangan di Sodalitium Peru yang diikuti oleh Eguren.

Vatikan telah memantau Sodalitium, yang mempunyai bab di seluruh Amerika Selatan dan AS, selama lebih satu dekad. Pada tahun 2017, laporan yang dikomisikan oleh kepimpinan baru kumpulan itu menentukan bahawa pengasasnya, Luis Fernando Figari, melakukan liwat terhadap rekrutnya dan menyubjek mereka kepada penganiayaan seksual dan psikologi yang memalukan.

Penganiayaan itu pertama kali didedahkan pada tahun 2015, berkat laporan oleh wartawan Peru Pedro Salinas dan Paola Ugaz. Selain penganiayaan Figari sendiri, laporan mereka juga mendedahkan pengusiran paksa petani di tanah di bawah keuskupan Eguren oleh pemaju hartanah berkaitan Sodalitium.

Pada tahun 2018, Eguren menuntut kedua-dua mereka atas fitnah, meminta sekitar $100,000 secara keseluruhan dan hukuman penjara atas apa yang didakwanya sebagai kerosakan kepada kehormatan dan reputasinya. Beliau menarik balik saman fitnah berat pada tahun 2019, selepas menerima kritikan bahkan dari dalam gereja Peru.

Tahun lalu, Vatikan menghantar dua puncanya ke Peru untuk menyiasat bukan sahaja dakwaan penganiayaan seksual dan psikologi yang masih berlaku di Sodalitium, tetapi juga dakwaan rasuah kewangan.

Butiran laporan itu belum didedahkan, tetapi Salinas mencadangkan penyingkiran Eguren adalah berkaitan langsung dengan siasatan Vatikan dan mungkin tanda bahawa tindakan lain mungkin akan datang. Salinas sendiri merupakan mangsa Figari dan telah berada di garis hadapan dalam cubaan mempertanggungjawabkan Sodalitium; Ugaz pula bertemu dengan Fransiskus pada 2022.

“Ini belum pernah berlaku sebelum ini dan harus ditafsirkan sebagai permulaan sesuatu yang lebih besar: kemungkinan penindasan Sodalitium,” kata Salinas dalam mesej kepada Agensi Berita Associated Press.

Eguren tidak menyebut siasatan itu dalam kenyataan yang dipos di laman web keuskupan Piura yang mengumumkan perletakan jawatannya dan pelantikan pengganti sementara, Monsignor Guillermo Elías Millares.

Eguren berkata bahawa pada setiap masa beliau telah “berusaha memenuhi misi yang dipercayakan kepadanya, dengan adil, jujur dan setia kepada ajaran gereja, dengan perhatian khusus kepada kebaikan orang yang paling miskin dan memerlukan.”

Beliau menyitir Paus Benediktus XVI sebagai berkata bahawa “mencintai juga bererti mempunyai keberanian untuk membuat keputusan yang sukar dan menyakitkan, sentiasa memikirkan kebaikan gereja dan bukan diri kita sendiri.”

Figari mengasaskan SCV, seperti Sodalitium dikenali, pada tahun 1971, sebagai komuniti awam untuk merekrut “tentera bagi Tuhan.” Ia merupakan salah satu daripada beberapa masyarakat Katolik yang lahir sebagai tindak balas konservatif terhadap gerakan pembebasan teologi yang melanda Amerika Latin bermula pada tahun 1960-an.

Mangsa-mangsa pertama membuat aduan kepada keuskupan agung Lima mengenai perbuatan liar Figari pada Mei 2011. Keuskupan agung berkata ia menyerahkan kes itu kepada Vatikan dengan serta-merta, tetapi tidak ada tindakan konkrit daripada gereja tempatan mahupun Takhta Suci sehingga buku Salinas, “Half Monks, Half Soldiers,” diterbitkan pada tahun 2015.

Sodalitium pernah menyatakan dahulu bahawa ia bekerjasama dengan siasatan Vatikan. Ia menyitir Figari mengatakan beliau tidak bersalah, tetapi telah menganggap dakwaan dalam “Half Monks, Half Soldiers” boleh dipercayai.

Klaus Mäkelä, 28, akan mengambil alih sebagai pengarah muzik untuk Chicago Symphony pada tahun 2027

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.