Vatikan mendedahkan pameran untuk Bienale Venice Seni

(SeaPRwire) –   Vatikan pada Isnin melancarkan projek pecah arus untuk Venice Biennale Seni yang akan datang: Satu pemasangan multimedia terletak di dalam penjara wanita Venice, dicipta dengan penglibatan aktif banduan dan artis dan terbuka kepada orang ramai di bawah syarat-syarat keselamatan yang ketat.

dijangka akan melawat pavilion Kudus See “With My Eyes” pada 28 April, menandakan kali pertama seorang paus melawat Biennale, yang tahun ini dianjurkan buat kali pertama oleh seorang kurator Amerika Latin dan mempunyai tema “Orang Asing Di Mana-Mana.”

Vatikan telah mengambil bahagian dalam beberapa edisi terdahulu Biennale seni dan senibina. Tetapi ketika pelancaran Isnin, pegawai-pegawai menekankan keunikan tahun ini pavilion Vatikan, memandangkan keizinan tanpa sebelumnya daripada pihak berkuasa kehakiman Itali untuk membenarkan kurator Vatikan memasang pameran di penjara Giudecca dan melibatkan banduan dalam karya-karya.

Separuh daripada enam orang artis akan bekerja bersama-sama mereka, mencerminkan kepercayaan Francis terhadap nilai perbualan, solidariti dan persaudaraan. Terutamanya, Maurizio Cattelan sedang menghasilkan apa yang dikatakan oleh kurator sebagai “karya luaran besar” pada fasad kapel penjara.

Kembali Cattelan ke Venice hampir suku abad selepas beliau mengejutkan orang Katolik dengan karya provokatifnya “The Ninth Hour,” (La Nona Ora) menampilkan Paus John Paul II berpakaian lilin hidup berukuran sebenar terbaring di sisinya, ditindih oleh meteor hitam besar, yang dipamerkan di Biennale 2001.

, Kardinal José Tolentino de Mendonça bersetuju bahawa keputusan untuk menempatkan pavilion Kudus See di penjara adalah “tidak dijangka.” Tetapi beliau berkata ia sepenuhnya konsisten dengan panggilan Francis untuk artis terlibat dengan miskin dan mandat Injil untuk memakaikan orang yang telanjang, memberi makan orang lapar dan melawat mereka yang dipenjarakan.

Yang akan dipamerkan di kafetaria Giudecca adalah karya-karya terkemudian Corita Kent, bekas nun Katolik, artis pop dan aktivis sosial Amerika.

Unsur-unsur lain pemasangan termasuk projeksi filem 12 minit yang sedang dihasilkan kini dengan banduan sebagai pelakon oleh pengarah Marco Perego dan pelakon Zoe Saldana, tentang kebebasan, kata kurator Chiara Parisi.

Banduan, termasuk tahanan keselamatan tinggi, menyertai pelbagai cara lain: Sesetengah menyediakan foto-foto diri mereka sebagai kanak-kanak untuk karya oleh Claire Tabouret; yang lain menyumbangkan sajak untuk pemasangan oleh Simone Fattal. Yang lain akan menemani pelawat lawatan pameran, bersama-sama pengawal, pegawai-pegawai berkata.

Giovanni Russo, ketua pentadbiran penjara , berkata mereka banduan yang sukarela menyertai akan mendapat jenis faedah tingkah laku yang sama yang boleh diperoleh banduan dengan menyertai jenis program pemulihan, pendidikan dan kerja lain di penjara.

Beliau berkata beliau segera menyambut gagasan untuk menjadi tuan rumah pavilion di kemudahan itu, melihatnya sepenuhnya konsisten dengan aspek pemulihan penahanan.

“Ini adalah tempat yang tidak dijangka, tetapi tempat di mana ‘mengharapkan’ adalah keadaan kekal,” katanya.

Penganjur berkata pelawat ke pavilion Kudus See akan perlu membuat tempahan lawatan terlebih dahulu secara atas talian, menyediakan butir-butir pengenalan yang sama yang akan diperlukan untuk memasuki mana-mana penjara dan mengikuti kawalan keselamatan yang sama: tiada telefon bimbit dibenarkan.

Biennale berjalan dari 20 April hingga 24 November.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.